Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solveig Sandberg: Västerås samverkar med civilsamhället

Kommunstyrelsen har ”Samverkan med civilsamhället och den ideella sektorn” som en prioriterad fråga och har gett stadsledningskontoret i uppgift att driva arbetet.

Annons
Volontärer ställer upp. Civilsamhället rymmer både föreningsmedlemmar och volontärer utan medlemskap.foto: VLT:s arkiv

 En trygg och trivsam, väl fungerande kommun är beroende av medborgarnas engagemang och deltagande i samhällslivet.

Föreningslivet i Västerås är blomstrande och det finns en lång tradition av samverkan mellan staden och föreningarna. Föreningslivets insatser bidrar till att stärka människors egenmakt och är en viktig resurs då det gäller att utveckla välfärden. Många ungdomar finner inom föreningen trygghet och social tillhörighet under sin uppväxt, samtidigt som de odlar sitt specifika intresse.

Många engagerar sig också som volontärer utan att vara medlem i någon specifik förening. Västerås stad har ett avtal med Volontärbyrån som är en webbaserad förmedling.

Just nu genomförs en kartläggning för att beskriva kommunens samverkansformer med den ideella sektorn. Detta är ett led i att synliggöra kontaktvägar och den samverkan som finns. Härigenom får vi en bra bas för det fortsatta arbetet. Västerås stad kommer att ta fram en viljeinriktning och tillsammans med den ideella sektorn dra upp riktlinjer för framtiden. Det blir många spännande möten.

Inom kort kommer en inbjudan gå ut till samtliga föreningar och ideella organisationer med ett erbjudande att delta i en öppet hus-vecka i oktober, med syfte att visa upp sin verksamhet och samtidigt skapa möjligheter att knyta kontakter med andra föreningar. Internationella frivilligdagen den 5 december ska också firas och vi tar gärna emot tankar och idéer för det tillfället. Detta är ett bra tillfälle för Västerås stad att visa sin uppskattning och betydelsen av det ideella arbetet, för vi värderar det högt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons