Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI: Finns inget riksdagsparti som värnar om pensionärerna

Hur man vänder sig så har man rumpan bak eller det kvittar om vi har en vänster- eller högerregering. Pensionerna utarmas och pengar konfiskeras i båda fallen.

Annons

Om man som Socialdemokraterna på 90-talet ”lånar” 250 miljarder från AP-fonderna eller om man som den nuvarande regeringen sänker skatterna för alla utom för pensionärerna ger det till resultat att de som grupp blir allt fattigare. De med de sämsta pensionerna har det svårt och de får det allt sämre. 

Kommer du snart att bli pensionär eller redan är det bör du före valet 2010 mycket seriöst sätta dej in i den verklighet som gäller för de svenska pensionärerna. 

Miljarder har konfiskerats från AP-fonderna till statskassan med löfte om återbetalning som aldrig blivit av. Dessutom har förvaltningen av dem gått så dåligt att man nu måste sänka pensionerna. Hade dessa pengar funnits kvar eller fonderna förvaltats bättre

hade detta inte behövt ske. 

Det är två saker som påverkar pensionerna negativt och som gör att pensionärerna inte fått sina pensioner höjda i rimlig takt jämfört med löntagarna och nu till och med får dem kraftigt sänkta. 

Partierna i det borgerliga blocket har tillsammans med Socialdemokraterna enats om den så kallade pensionsöverenskommelsen. I den finns något som kallas ”Följsamhets-index” som ger pensionärerna en avsevärt lägre årlig procentuell uppräkning av sina pensioner än vad löntagarna får. Denna regel har kostat en vanlig pensionär tiotusentals kronor under de år den varit i kraft. För 2009 innebar det en minskning med cirka 2 500 kronor vid en pension på 12 000. Vid 18 000 innebar det cirka 3 500 kronor. Under de mer än tio år som pensionsöverenskommelsen gällt blir det väldigt mycket pengar. 

Sänkningen av pensionerna som nu kommer som resultat av för lite pengar i AP-fonderna blir ett svårt avbräck för många pensionärer. Skulle man följt reglerna i pensionsöverenskommelsen skulle det inneburit en direkt sänkning med 4 procent 2010. Det går naturligtvis inte för sej under ett valår så därför har de fem bakomstående partierna enats om att ”mjuka upp” effekten lite. I stället för att göra hela sänkningen på en gång sprider man ut det över några år. Ett första beslut om detta är redan taget och det slutliga tas i höst. Att det antas är helt klart eftersom de fem partierna har absolut majoritet i riksdagen. De småpartier som står utanför har inget att säga till om och dessutom är de nu allierade med de stora på ett eller annat sätt. När det gäller frågor som ger försämringar för pensionärerna är alla helt överens. 

Resultatet av det hela blir som följer. Pensionerna sänks varje år till och med 2014. Först 2015 är det totala beloppet tillbaks på dagens nivå. Sedan tar det några år till innan pensionärerna köpkraft har återhämtat sig. Detta på grund av inflation, prisökningar och dylikt. Många som är pensionärer i dag kommer aldrig att få uppleva detta. 

Under dessa fyra år förlorar en pensionär med en pension i dag på 12 000 kronor så mycket som 30 000 totalt. Har man en pension på 18 000 förlorar man cirka 60 000. Alla siffror är jämförda med dagens pensionsbelopp. 

Till allt ovanstående elände så kommer den nuvarande borgerliga regeringens orättvisa införande av jobbskatteavdragen som inte omfattar pensionärer såvida de inte fortsätter att jobba efter 65 års ålder. Detta innebär många hundralappar i månaden i straffbeskattning för pensionärerna. Man kan med rätta fråga sig varför pensionärerna skall betala högre skatt på pengar som avsatts för att ge dem en trygg ålderdom. 

Att försöka att räkna mera exakt på hur pensionärerna misshandlas ekonomiskt i detta en gång så jämlika och socialt rättvisa land torde vara ett jobb för en expert men helt klart är det oerhört stora pengar som undanhålls respektive konfiskeras av de som har makten. Oavsett partifärg. 

Det finns inte ett enda parti i riksdagen som gör det minsta för att värna om pensionärerna. Tvärtom är de rörande överens om att försämra så mycket som möjligt.

Enda möjligheten att få en ändring till stånd är att pensionärerna i tillräcklig omfattning röstar på SPI i valet 2010.

ordförande, SPI Västerås

Bengt G Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons