Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI: Grekerna vet att protestera emot sämre pensionsvillkor

Annons

En stor andel i de stora budgetunderskotten i den grekiska ekonomin beror på deras pensionsvillkor. Man blir pensionär vid 58 års ålder. Är man stats- eller kommunanställd är pensionsåldern 50.

I många fall får man i pension den lön man hade när man arbetade och i många fall till och med uppräknad med en viss procent av den lön man hade. Man demonstrerar, protesterar och strejkar av självklara skäl mot dessa nedskärningar.

I Sverige är pensions-åldern 65 år, med möjlighet till förlängning till 67. Enligt det gamla pensionssystemet får de som är födda 1937 och tidigare cirka 65 procent beräknat på lönen för sina bästa 15 år.

Enligt det nya systemet får man pension på all arbets-inkomst med 65-50 procent i fallande skala för dem som är födda 1938-1954. De som är födda 1955 och senare får sedan högst 50 procent.

Den nya pensionsreformen är beslutad i Sveriges riksdag av så gott som alla våra riksdagspartier. Riksdags-ledamöter och välsituerade är självklart tysta. De tjänar ju tillräckligt bra för att få en hög pension men hur blir det för alla som är arbets-lösa, deltidsanställda eller har löner på 20 000 kronor i månaden?

Här hör man inte ens några protester. Beror det på oförstånd, eller?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons