Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI: Minskad avdragsrätt för pensionssparande är diskriminering

Från och med den 1 januari 2008 minskar avdragsrätten för privat pensionsparande från halva basbeloppet 20150 till 12000 kronor, vilket naturligtvis innebär att den som sparar till sin pension nu sänker sitt sparande.

Annons

Något som sällan debatteras är gällande regler för pensionsparandet i stort. Tyvärr verkar det som om Skatteverket och diverse politiker står bakom de nuvarande pensionssparandereglerna. För det kan absolut inte vara några nationalekonomer som har sett till att skattereglerna på många områden begränsar folks möjligheter eller önskan att pensionsspara.

Våra politiker, oavsett partitillhörighet, försämrar genom sina beslut ständigt våra ålderspensioner. Man hävdade att pengarna inte räckte till den ständigt ökande pensionärsskaran, vilket medförde den ändring i ATP-systemet som senast infördes i vårt land. Om man är född till och med 1937 får man i pension cirka 65 procent i pension av den lön eller näringsinkomst man hade som pensionsunderlag. Efter den nya reformen blir procentsatsen endast 50-55 procent av den inarbetade inkomsten för dem som är födda 1955 och senare av den inarbetade inkomsten. De som är födda 1938-1954 får pension efter en fallande skala.

Om nu alla initierade känner till ovan relaterade försämring av pensionerna måste man ifrågasätta varför man från politiskt håll begränsar det frivilliga sparandet till sin pensionering. Många följer den gamla devisen "när vi blir gamla finns det inga pengar kvar" och därför sparar man till sin pensionering på frivillig väg.

I stället för att gynna denna sparform som skulle ge alla pensionärer en bättre trygghet inför man skatter och regler som begränsar sparandet. En i stort sett helt okänd skatt - avkastningsskatten - påförs alla sparade pensionskapital årligen med 15 procent på avkastningen av kapitalet. Skatten räknas inte på den verkliga avkastningen - då skulle staten inte få in någon skatt de åren när avkastningen är låg.

Istället beräknas skatten på en fiktiv beräkning av avkastningen som gör att exempelvis skatten till och med blir högre vissa år än hela avkastningen på pensionskapitalet, vilket då innebär att ditt sparade pensionskapital minskar trots att du sparar månadsvis eller årsvis. Och slutligen begränsar man avdragsrätten först till högst ett halvt basbelopp och nu högst till 12000 kronor.

Ovanstående avkastningsskatt plus avdragsbegränsningen är ingenting annat än en diskriminering av blivande pensionärer. Man stjäl inte enbart pensionspengar av våra pensionärer, man stjäl också av våra sparade pensionspengar under hela vår livstid, vilket väldigt få pensionssparare ens har en aning om.

Bengt G Andersson

vice ordförande

Sveriges pensionärers intresseparti (SPI)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons