Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI: Sverige kan gott införa EU:s regler mot diskriminering av äldre

Annons

Med stöd av en utgåva Europeisk deklaration av äldres rättigheter och skyldigheter ställde jag två frågor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB ) om vad vi i Sverige gör åt äldrediskriminering. Sverige har enbart infört en möjlighet att över huvud taget anmäla övergrepp mot äldre och detta gäller enbart arbetsrätt medan EU redan 2006 genomfört regler mot äldrediskriminering på alla områden. Mina frågor var:

1. Varför har vi inte infört samma regler som i EU?

2. Har MSB vidtagit åtgärder för att vi ska få samma regler som i EU.

Svaren blev:

1. Det är en fråga som avgörs av riksdag och regering.

2. Lagstiftning är en fråga för riksdag och regering och MSB kan därför av samma anledning inte vidtaga åtgärder för visst införande utan uppdrag av regering och riksdag.

Svaret blev således som ”kyss mig ihäcken” naturligtvis beroende på att vi pensionärer i riksdagen och regering utgör 2 respektive 0 procent. Felet är således baserat på hur vår riksdag och regering är sammansatt. Varför väljer inte de olika partierna in fler pensionärer i riksdagen?

Är det någon som tror att invalda pensio-närer skulle sitta med händerna i knäet i dylika frågeställningar? Sverige följer EU i massor med struntfrågor men inte i frågor som gäller diskriminering av pensionärer plus massor med väsentliga ekonomiska frågor!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons