Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Springnota = stöld

Annons

Nu har det hänt igen. Häromdagen beskrev VLT hur en man ätit en trerätters middag på en restaurang och sedan vägrat att betala. "Det är bara att ringa polisen", sade han till krögaren.

När polisen kom såg de och skrev de och lät sedan mannen löpa. Åklagaren väckte inget åtal och krögaren fick inte betalt. Mannen, vars middag kostade 675 kronor, hade nämligen inte ätit för tillräckligt mycket för att det skulle vara åtalbart.

Det är andra gången på kort tid som vi kan läsa om personer som slipper åtal när de tar en springnota. Senast det hände lovade justitieminister Thomas Bodström att "med intresse följa utvecklingen."

Man kunde tro att han talade om en tv-serie, men det handlar om en allvarlig vardagsbrottslighet som drabbar krögare, taxichaufförer, frisörer med flera.

Det är dags för Bodström att komma ner från åskådarläktaren. En springnota är inget annat än att snatta en tjänst. Rättsväsendet bör visa samma iver att utreda och åtala dessa brott som man gör med snatteri. I dag åtalas snatteri av enstaka chokladkakor, ägg och schampoflaskor. Det borde vara på samma sätt med springnotor. Det handlar om människors förtroende för rättssamhället.

Torsten Lindström (kd) Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons