Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU: Vi väljer kunskap och konkurrenskraft

Nyligen kunde vi ta del av nyheten att den borgerliga regeringen bestämt sig för att dra ner på resurserna till högskolor och universitet.

Annons

För tre år sedan, när finanskrisen var som värst, skapade regeringen 10 000 extra högskoleplatser för att kunna bemöta finanskrisen och uppsägningarna som krisen resulterade i.

Nu anser tydligen den borgerliga regeringen att krisen är över, och att det nu inte längre behövs satsningar på den högre utbildningen. Samtidigt höjs röster bland högskolorna och universiteten om att det behövs fler platser på högre utbildningar för att Sverige ska kunna bli konkurrenskraftigt i framtiden.

Ytterligare ett uttalande har kommit från en statssekreterare vid utbildningsdepartementet. Denne talar om att ytterligare minskningar av högskoleplatser i framtiden, då de ska minskas i samband med den demografiska utvecklingen. I stället för att växla upp och satsa på att fler utbildar sig, växlar man ned och sänker ambitionen.

Kunskap är framtidens konkurrensmedel. För att skapa kunskap måste det satsas på utbildning. Det står klart att de 10 000 extra platser som skapades under finanskrisen endast var tillfälliga, men varför kan de inte bli permanenta?

Fler platser vid högskolor och universitet innebär att fler personer kan utbilda sig och få mer kunskap.

SSU Västmanland anser att det är fel att skära ned på den högre utbildningen. Den svenska högskolan har givit många människor möjlighet att utvecklas och få ett¿bättre liv. Vår ambition är att ge ännu fler möjligheten till högre utbildning. Det handlar om prioriteringar. Vi väljer kunskap och konkurrenskraft.

Amanda Lindblad

Utbildningspolitiskt ansvarig

SSU Västmanland

Martin Andersson

Distriktsordförande 

SSU Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons