Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städerskorna auktioneras ut

Annons

Fastighetsnämndens och numera kommunstyrelsens beslut att städningen skall läggas ut på entreprenad innebär att omkring 160 anställda tvingas följa med till de privata firmor som tar över städningen när den upphandlas. I princip innebär det att städpersonalen auktioneras ut, inte till högstbjudande, utan till den som bjuder lägst!

Under lång tid har frågan utretts och en privat konsult har kommit fram till att kommunen antingen kan lägga ut städningen på entreprenad, eller behålla och utveckla städningen i egen regi.

Socialdemokraterna, med stöd av moderaterna och andra borgerliga partier, väljer kallt det första alternativet. Trots att det av konsultrapporten tydligt framgår, att risken är stor att städpersonalen kommer att sägas upp efter 12 månader hos ett nytt företag! För då kommer man att sortera ut vilka som klarar kraven på att vara friska och arbetsdugliga. De får fortsätta sin anställning, men de som inte klarar kraven, de som redan har förslitningsskador eller andra svårigheter, kommer att sorteras bort. De får gå ut i sjukskrivning eller arbetslöshet.

Hur många kommer att kunna försörja sig på sina städjobb när bara 50-70 procent får arbeta heltid?! Har de som inte vill följa med till ett privat företag något alternativ? Knappast, för det kommer inte att finnas några städjobb kvar i kommunal regi. Och de som är kvar riskerar att bli uppsagda - på grund av "arbetsbrist"! Allt enligt fastighetskontorets, fastighetsnämndens och numera majoriteten i kommunstyrelsens uppfattning.

Vänsterns alternativ är att behålla och utveckla städningen i kommunal regi, vilket måste göras på olika sätt! Det innebär att fastighetskontoret måste ta ett större övergripande ansvar för städpersonal än vad man hittills gjort. Man måste arbeta mer förebyggande med en grupp som har bland de fysiskt slitsammaste jobben i kommunen. Man måste utbilda, ge fysisk träning och ge mer av så kallad friskvård för dem som har tunga städjobb! Man kan heller inte passivt låta arbetsledare slita ut sig utan att ta tag i svårigheterna.

Ska kommunen ha hög kvalitet i sina verksamheter måste man också ta ett övergripande ansvar för sina lokaler och vara villig att satsa resurser därefter. Man måste vända perspektiven! Städning är ingen "kärnverksamhet" får vi höra ofta, men hur "kärnfriska" skulle lokaler bli om ingen städar?!

Mats Ericson (v) Inger Fäldt (v) Lars Lithammer (v)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons