Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Låt människor bo på Mälaren!

Annons

Under förra mandatperioden 2006–2010 arbetade jag med regeringskansliet för att få fram en lag som möjliggör för svenskarna att bebygga en sjötomt med hus 100 meter från stranden. Sjönära boende skapas nu i fler inlandskommuner med många sjöar, bland annat här i Västmanland.

Det förslag som regeringen lade fram för oss i riksdagen var det med glädje jag röstade för, och de beslut som tidigare togs av Naturvårdsverket är numera flyttade närmare befolkningen – i dag beslutar Sveriges kommuner och länsstyrelser. I Västmanland är det på gång bland annat i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Jag har själv en sommarstuga intill nedre Vätterns strand i Skinnskatteberg, och många med mig uppskattar den harmoni som vatten skänker.

Därför arbetar jag nu med en ny fråga på samma tema. Jag vill utöka möjligheterna till boende på vatten. I till exempel Holland är boende på husbåt ingenting konstigt, men i Sverige står byråkratin ofta i vägen för människors val.

Jag har lagt en motion i riksdagen om att regelverken måste ses över och vara anpassade efter dagens moderna husbåtar. När båtarna har egna system för elförsörjning och avlopp, behövs inga detaljplaner för VVS eller utsläppshantering. För en stad med stort hamnområde, som Västerås, finns stora möjligheter till uthyrning av kajplats för husbåtar.

Flera kommuner i Västmanland ser nu över möjligheterna till hur denna boendeform kan underlättas, men i Västerås har diskussionerna strandat. Jag hoppas att Västerås kommunpolitiker vaknar och låter människor få förverkliga sina drömmar om att bo på Mälaren.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons