Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger (M): S ger med en hand och tar med den andra

Annons

Nyligen presenterade finansminister Anders Borg det ekonomiska läget inför höstbudgeten. Som ett av få länder kan Sverige presentera starka offentliga finanser och en balans i ekonomin. Detta innebär att vi som ett av få länder i Europa har utrymme för ökade investeringar för jobb och tillväxt.

Fortfarande finns en oro och turbulens i Sverige och övriga Europa. Den ekonomiska kris som drog över världen 2008 har satt djupa spår i ekonomier i vår omvärld, men även i Sverige. Vi har dock genom ansvarsfull ekonomisk politik lyckats försvara och förstärka vår starka ställning. Det gör att vi, trots flera år med internationell oro, har ett reformutrymme som kan satsas på investeringar för fler i arbete. Vi kommer att fortsätta jobba för ett minskat utanförskap och fler vägar till jobb för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi har kommit långt med 200 000 fler i sysselsättning sedan 2006, men är inte nöjda. Regeringen satsar 23 miljarder på åtgärder i jobb och omställning. Detta paket omfattar förstärkt stöd till nya arbetslösa, korttidsarbetslöshet och långtidsarbetslösa.

Vad Socialdemokraterna vill är fortfarande oklart. Förslaget att ta bort den andra veckans sjuklöneansvar kommer inte att kunna kompensera företagen för de kraftiga höjningar av arbetsgivareavgifterna som Socialdmeokraterna vill införa. Inte heller för deras nej till fortsatta jobbskatteavdrag.

Löfven (S) ger med ena handen och tar med den andra. Löfven uppvaktar näringslivet med sitt nya förslag, men vill samtidigt införa en kostnadschock på 24 miljarder som skulle drabba företagen hårt – hur ska små och mellanstora företag ha råd att anställa? Inte heller ger han något besked om hur deras regeringsalternativ ser ut. Är en röst på Socialdemokraterna även en röst på Vänsterpartiet? Tycker inte ni väljare att ni förtjänar ett svar på den frågan. Det tycker jag!

Den 20 september presenterar Alliansen sin sjunde gemensamma budget, där vi fortsätter satsa på jobb och tillväxt med fortsatt ansvar för statens finanser. Frågan är när Löfven (S) ska presentera ett trovärdigt alternativ, som också är möjligt att genomföra i Sveriges riksdag?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons