Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Vi vill prata om jobben!

Annons

För Moderaterna och Alliansen är jobben den viktigaste frågan. Vi vill prata om ¿jobben. Det vill Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven också, men än har vi inte fått några konkreta förslag på hur nya jobb ska skapas. Det inte finns ett enda förslag i Socialdemokraternas budget som skulle skapa nya jobb inom en överblickbar framtid.

Sedan 2006, när Fredrik Reinfeldt valdes till statsminister, har sysselsättningen ökat med drygt 200 000 personer. Alliansens politik har gjort skillnad. RUT-avdragen har skapat en mängd nya företag och arbets-¿tillfällen och ROT-avdragen har stärkt byggsektorn. De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga kan redan ha skapat tusentals nya jobb.

Oppositionen försöker att utmåla ¿Moderaterna som ett parti som enbart bryr sig om att sänka skatterna för de rika. Men jobbskatteavdraget, som främst riktar sig till låg och medelinkomsttagare, är viktigt för att göra det mer lönsamt att arbeta och är en del av en samlad jobbpolitik.

Alliansen sänker trösklarna in på arbetsmarknaden genom bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och en aktiv arbetsmarknadspolitik för att underlätta omställning och förhindra att arbetslösheten biter sig fast. Vi satsar på utbildning, förbättrad matchning och bättre företagsklimat.

Sverige och vår omvärld drabbades 2008 av en finanskris som orsakade det kraftigaste tillväxtfallet vi upplevt sedan andra världskriget.

Dagens skuldkris väntas dämpa utvecklingen på den svenska arbets-marknaden. Samtidigt har Sverige en stark position jämfört med många andra länder. Ordning och reda i de offentliga finanserna gör att vi har utrymme för satsningar på jobb och välfärd medan andra länder tvingas till nedskärningar och skattehöjningar.

Nu handlar det om att dämpa krisens effekter på arbetsmarknaden. De som ¿förlorar sina jobb får inte fastna i utanförskap. För att dämpa krisens effekter har regeringen satsat sammanlagt 15 miljarder kronor under 2012 och 17 miljarder kronor under 2013.

Ungdomsarbetslösheten är en fråga som vi tar på stort allvar. Den ligger på cirka 25 procent bland unga mellan 15 och 24 år och har gjort så under lång tid. Det är en hög ¿siffra, samtidigt som vi ska vi komma ihåg att ungefär 50 procent av de arbetslösa ¿ungdomarna är heltidsstuderande som söker arbete. Vi har gjort det mer lönsamt att arbeta, satsat på utbildning och genomfört stora reformer när det gäller gymnasieskolan. Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga och kraftigt höja restaurangmomsen. Deras politik skulle slå hårt mot arbetsmarknaden för unga.

Vi vill prata om jobben och kommer att fortsätta att göra det!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons