Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten säger lektorer men vad säger kommunerna?

I ett debattinlägg den 18 februari framhöll Vasiliki Tsouplaki (V) att kommunaliseringen för 20 år sedan inte är förklaringen till alla skolans problem. Det är sant

Annons

Under de åren har staten också fattat en del dåliga beslut som inte kan skyllas på kommunerna.

Likafullt är det så att när bra beslut inte får genomslag kan det ha med kommunala huvudmannaskapet att göra. Våren 2013 avsatte regeringen medel som kommunerna kunde söka för att inrätta tjänster för förstelärare och lektorer och medel till ytterligare tjänster har kommit denna vår.

Trots detta har har en fjärdedel av Sveriges kommuner ännu inte tillsatt förstelärare eller lektorer! Västerås stad kom snabbt igång med förstelärare, men däremot inte lektorer. Fortfarande våren 2014 har Västerås stad inte ens en plan för införande av lektorstjänster.

Ett annat exempel är att de nationella proven blivit fler och mer arbetskrävande. Därför finns speciella statsbidrag som går till kommunerna för att bekosta extra personal vid genomförandet.

När vi frågade hur dessa pengar användes visade det sig att ingen av skolverksamhetens chefer kände till detta. Pengarna hade kommit men inte använts till sitt syfte. Ingen rektor har fått reda på att pengar var tänkta till nationella prov.

Vi i Lärarnas Riksförbund vill ha en likvärdig skola i hela landet. Statligt huvudmannaskap är bara ett medel och löser i sig inte problem. Men det förmodligen lättare att få igenom förändringar i hela Sverige om staten har ansvaret.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons