Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statens spel och dobbel förstör ungas liv

Annons

I samband med jul- och nyårshelgerna har svenska folket varit föremål för en intensiv marknadsföring när det gäller att börja spela poker på nätet. Generösa erbjudanden har duggat tätt för att få i gång svenskarna att spela. Vad denna kampanj har kostat vet vi inte, men redan 2004 satsade staten 850 miljoner kronor på spelreklam i Sverige. Samtidigt används ynka 0,3 procent av vinsten på 4,8 miljarder kronor till att hjälpa spelmissbrukare till behandling. Här satsar Sverige lite pengar i relation till andra länder. Officiellt heter det att folkhälsan kräver att staten är den ledande aktören på spelmarknaden, men verkligheten visar något helt annat!

Spelandet i Sverige är omfattande, sett i ett internationellt perspektiv. De statliga monopolspelen är så kallade turspel vilka har ökat de senaste åren medan skicklighetsspelen har minskat. De snabba turspelen attraherar de allra yngsta spelarna och leder fortare till spelberoende, enligt internationell forskning.

Spelmissbruket bland ungdomar ökar men hjälpen saknas, skrev VLT i ett reportage den 14 januari.

Kristdemokraterna lämnade in en interpellation i augusti 2005 om det ökade spelandet bland våra ungdomar. Vi ställde då frågor kring utbildning av personal och kring vad majoritetspartierna tänkte vidta för åtgärder för att göra problemet synligt på fritidsgårdar och skolor.

Svaret på interpellationen bekräftade våra farhågor att man inte har någon beredskap att hantera problemet med spelberoende ungdomar. Man vet inte heller hur omfattande problemet är. Någon utbildning av personal på fritidsgårdar och skolor har inte getts och inte planerats. Vi kristdemokrater menar att det nu är dags att ta politiska initiativ och verka för att utbilda personal som dagligen arbetar med ungdomar på högstadier och gymnasieskolor.

Det handlar om att medvetandegöra ungdomar om spelberoende och att hjälpa dem vidare som redan är spelberoende. Det handlar också om att ha kontakt med föräldrar och att ge kunskap om vad som händer när någon blir spelberoende.

För socialtjänsten är spelberoendet inte okänt men det finns inte reglerat i socialtjänstlagen.

Missbruksenheten i Västerås har börjat ta sig an spelberoende personer men verksamheten har ännu inte helt hittat sina former.

Spelberoendes förening i Västerås arbetar dock aktivt för att hjälpa spelberoende i alla åldrar. Deras initiativ att informera i skolor och på fritidsgårdar är mycket bra och här kommer berörda nämnder inom kort att anslå föreningsbidrag till det.

Kristdemokraterna i riksdagen kräver i en motion bland annat att en fastställd del av vinsten går till arbetet mot spelmissbruk, förbättrad tillsyn, att spelmonopolets utlovade minskning av marknadsföringen verkligen genomförs och att forskning kring spelberoende får ett ökat fokus. Spelmonopolets vinster är en pålitlig mjölkkossa men det är hyckleri när regeringen hävdar att idrotten för barn och ungdom specifikt måste få sina pengar från spelvinsterna. Varför denna koppling?

Elisabet Fridén

Solveig Nygren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons