Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten Tolgfors (M): Kom ihåg att blåsa utadventsljusen

Annons

I söndags tändes tusen juleljus över Sverige för att fira första advent. Ett tänt ljus kan också vara ett sätt att minnas dem man saknar, eller att få ljus och värme i vad som för några annars kan vara en tid på året då man känner sig mer ensam.

Men levande ljus kräver ansvar. Glömda ljus är en stor brandfara.

December till februari är den period på året då flest bostadsbränder uppkommer. Alltför ofta saknas en fungerande brand-varnare, vilket gör att det tar längre tid att upptäcka branden, med katastrofala konsekvenser.

I Sverige omkommer varje år mer än 100 människor i bränder, de flesta i det egna hemmet. Antalet som skadas allvarligt är mångdubbelt fler. De som har varit med om att det har börjat brinna okontrollerat i bostaden berättar ofta att man inte insåg hur snabbt elden sprider sig och hur svårt det kan vara att släcka en brand när den väl fått fäste.

Ibland uppstår branden först när ljuset brunnit ner och antänt ljusstaken eller annat brännbart i närheten. Men det förekommer också att ett ljus välter eller att en gardin fladdrar till och antänds. Ett annat problem är gnistor från brasor och kaminer.

Mycket har gjorts för att förebygga bränder i hus och lägenheter. De två tragiska bränder 2009, som tog tolv människors liv varav tio var barn, blev startskottet för flera åtgärder. Däribland den nationella nollvisionen som syftar till att ingen människa ska skadas allvarligt eller omkomma till följd av bostadsbränder i Sverige. Med nollvisionen som utgångspunkt arbetar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med ideella organisationer som Brandskyddsföreningen, samt den kommunala räddningstjänsten med flera för att stärka brandskyddet i boendemiljöer.

Dessvärre fortsätter antalet bostads-bränder att öka. Äldre människor är särskilt utsatta. Försvarsdepartementet ser därför över hur brandskyddet i bland annat äldres bostäder kan bli bättre.

Störst betydelse för att människor inte ska skadas eller dödas i bränder är hur man själv hanterar situationen – och att man har fungerande brandvarnare. Tidig varning och kunskap om vad man ska göra vid en brand har stor påverkan på vilka följderna blir. Den enskilda fastighetsägaren har ett stort ansvar för andras säkerhet. Även hyresgäster eller boende har en viktig roll och ett ansvar för säkerheten.

För att lyfta frågan om brandskydd och öka den gemensamma tryggheten i Norden har de nordiska länderna nyligen beslutat att den 1 december ska bli en brandvarnardag. Tillsammans med andra mer långsiktiga åtgärder ska brandvarnardagen öka uppmärksamheten på och kunskapen om hur fungerande brandvarnare räddar liv.

Låt advent få fortsätta vara det levande ljusets högtid. Men kom ihåg att släcka ljuset efteråt – för allas vår säkerhet och trygghet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons