Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftet: Nödvändigt med internationella kontakter

Annons

Hans G Erikson ställer några frågor om Västerås stifts internationella engagemang och om vår utbildning av förtroendevalda. Vi menar att internationella kontakter är en nödvändighet i en globaliserad värld. Genom våra vänstift skapar vi nya utvecklingsmöjligheter för kyrkans verksamhet i Västmanland och Dalarna som även gynnar de kyrkotillhöriga i stiftet.

För några år sedan togs, på uppdrag av stiftets församlingar, kontakt med den anglikanska kyrkan i Gloucester. Vi samverkar här med Västmanlands län som är vän-län med Gloucester. Ett bra exempel på den samverkan med arbetslivet som Erikson efterlyser. Kontakten med Gloucester har sin bas i stiftets församlingar. Idag finns ett tjugotal vänförsamlingskontakter mellan stiften. I vår tar vi emot 40 nyblivna präster från Gloucester som besöker församlingar över hela Västerås stift för erfarenhetsutbyte.

I januari genomfördes en fyra dagars utbildning för ledamöter i domkapitlet, egendomsnämnden och stiftsstyrelsen. Totalt omkring 40 personer som under den kommande mandatperioden ska arbeta med centrala frågor kring stiftets och kyrkans framtid. Efter valet i höstas finns många nya ledamöter. Därför prioriterades en rejäl utbildning redan vid mandatperiodens början, detta till en kostnad av ungefär 8000 kronor per ledamot. Utslaget på en hel mandatperiod ett par tusen kronor per person. En väl investerad satsning!

I stiftets budget finns 200 000 kronor för vänstiftsarbete. Det inkluderar förutom Gloucester även vänstiftet i Moçambique. Den relationen kom till i mitten av 1980-talet på initiativ av Kyrkans ungdom och är ett aktivt ungdomsprojekt. Genom åren har tusentals ungdomar här fått ett internationellt engagemang. Vi har en ungdomsfestival ”RocforMoc” som årligen samlar drygt 1000 ungdomar, vi har utbyten mellan församlingar, vi samverkar med Mälardalens högskola kring folkhälsa och ekologisk ekonomi. Kontakten med Libombostiftet är en ovärderlig impuls inte minst för vår ungdomsverksamhet. Och den ger oss ett viktigt kontaktnät i Sverige.

Hans G Eriksson ifrågasätter att stiftet över huvud taget har internationella kontakter genom våra vänstift. Den tid är sedan länge förbi då Västerås stift var en isolerad del av världen. Vi behöver kontakterna med Gloucester, en kyrka där större delen av verksamheten bärs upp av frivilligt och oavlönat engagemang. Vi behöver kontakten med Libombostiftet i Moçambique, en kyrka som lever i en kraftig tillväxt av nya medlemmar. Och de behöver oss!

Lars Rydje (S)

förste vice ordf

Karin Perers (C)andra vice ordförande

stiftsstyrelsen, Västerås stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons