Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Reinholdsson: Landstingen styrs av amatörer

Annons

Tyvärr har diskussionen om Ansvarskommitténs förslag till en framtida styrning av Sverige kommit i skymundan på grund av Landstingssåpan. Ingen hade väl i och för sig trott att en parlamentarisk utredning skulle lägga fram ett förslag där befintlig hegemoni och politikermakt avskaffades eller ens reducerades - men lite hade man väl hoppats på något bättre.

Trots vad som påstås i utredningen och i den allmänna debatten är sjukvårdens problem varken landstingens storlek eller personalbrist utan det faktum att den styrs av amatörer. Sällan har det väl framgått tydligare än i Västmanland de gångna veckorna.

Vill medborgarna verkligen ge denna typ av ledning möjlighet att sätta sprätt på fyra-fem gånger så många skattemiljarder i politiskt styrda regioner? De tre storstadsregioner som är i gång redan är sannerligen ingen vidare reklam för den lösningen. Det har varit en riktig soppa. Patienter och personal har kommit rejält i kläm när megalomanerna fått härja och organiserat om.

Mats Svegfors får ursäkta: För sjukvården är hans förslag inget bra!

Sveriges läkarförbund lade för några år sedan ett förslag om regionalisering men regionerna styrs då av styrelser utsedda av riksdagen och med uppgift att beställa sjukvård.

Sjukvård skall kunna produceras av fackfolk i olika driftsformer. Den onödiga politiska landstingsnivån försvinner. Detta är ett betydligt bättre sätt att hushålla med våra begränsade resurser.

Stig Reinholdsson

Överläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons