Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storlandsting riskerar bli luftslott

Annons

Storlandsting riskerar bli luftslott Hur ska det framtida Sverige organiseras? Det är frågan för den så kallade Ansvarsutredningen, som kommer med sitt slutbetänkande 2007. VLT har dock sin uppfattning klar och skriver på ledarplats den 28 september att en lösning skulle vara att slå ihop landstingen. Ihopslagna landsting tror dock inte vi är den bästa lösningen för Sverige i framtiden.

Tyvärr verkar det inte vara så att Ansvarsutredningen planerar att komma med några delbetänkanden, utan allt ska presenteras på en och samma gång. Detta är beklagligt då det försvårar möjligheterna att göra frågor om den framtida politiska organisationen av vårt land till en naturlig del av valrörelsen 2006.

Om det stämmer att det inte kommer att presenteras några delbetänkanden minskar också möjligheterna att vi kan få se några förslag från regeringen förrän efter valet 2010. Med tanke på den tid som det tar att bereda dessa frågor blir det först i samband med valet 2014 som väljarna får möjlighet att ta ställning.

Mot denna bakgrund vill vi uppmana ledamöterna i ansvarsutredningen att tänka om när det gäller möjligheten att presentera delbetänkanden.

En fråga som i högsta grad berör den framtida organisationen av de politiska strukturerna är landstingens vara eller icke vara. Vi tror att många i dag är beredda att hålla med oss om att det nuvarande systemet inte är det bästa, till och med de som för några år sedan ihärdigt hävdade att landstingen var det bästa sättet att organisera vården.

Sedan en tid tillbaka pågår försöksverksamhet i Skåne och i Västra Götaland med så kallade regionparlament. Erfarenheterna därifrån rosar inte tidningsspalterna. Att ledande socialdemokrater i Svealand, i avvaktan på resultatet av ansvarsutredningens arbete, nu lanserar att sex landsting ska gå samman i storlandsting eller regioner är därför förvånande.

Det är få som ifrågasätter motivet att den högspecialiserade vården behöver ett stort befolkningsunderlag. Men däremot blir det minst sagt oklart när man tar del av den bärande argumentationen från de socialdemokratiska landstingsråd som förespråkar ett storlandsting, och som även VLT instämmer i.

I en artikel i tidningen Aktuellt i politiken skriver de socialdemokratiska landstingsföreträdarna att "dagens system med tillfälliga avtal med olika landsting, skapar en instabilitet som missgynnar universitetssjukhusens utveckling, som är i behov av större patientunderlag än det egna landstingets. Här behövs bättre kontinuitet och långsiktiga allianser".

Särskilt det sista förtjänar att upprepas: "Här behövs bättre kontinuitet och långsiktiga allianser".

Men vem är det då som bär ansvaret för den kritiserade kortsiktigheten? Vem är det som sluter dessa tillfälliga avtal? Vem är det som skapar den instabilitet som ni oroar er för? Såvitt vi vet vilar det politiska ansvaret hos dem som bildar den politiska majoriteten, det vill säga hos de socialdemokratiska landstingsföreträdarna själva.

Vill ni ha långsiktiga avtal när det gäller den högspecialiserade vården så är det bara att skriva under avtal som innehåller detta. Skapa sådana avtal i stället för att låtsas som om storlandsting skulle vara lösningen.

Kan de sex socialdemokraterna inte få nuvarande system att fungera så kommer det inte att bli lättare om sex landsting går ihop till ett. Det riskerar att bli ett stort luftslott, och den risken borde inte heller VLT nonchalera.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons