Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stötta ungdomar som vill starta nya företag

Miljöpartiet presenterar sex förslag för som kan hjälpa ungdomar att förverkliga sina drömmar.

Annons
Ska bli fler. Miljöpartiet vill ha fler unga företagare. Bilden visar en låsbar rullatorkorg från ett Ung Företagsamhet-företag.

Sverige behöver en anda där egenföretagande är ett attraktivt yrkesval för ungdomar med vilja, drivkraft och goda idéer. Idag besöker vi Västerås och träffar ungdomar som driver så kallade UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning.

Vi ser fram emot ett samtal om hur de ser på möjligheterna och utmaningarna att driva företag. Vi vet att många unga är intresserade av att starta och driva företag.

Tillväxtverkets entreprenörskapsbarometer visar att unga är mer intresserade av att starta företag än övriga delar av befolkningen. Hela 68 procent av åldersgruppen 18-30 år kan tänka sig att bli företagare.

Trots det är enbart fyra procent i kategorin 18-30 år företagare. Denna outnyttjade potential och kreativitet måste fångas upp av politiken.

Flera studier visar att en huvudanledning till att så få unga startar företag är att de saknar kunskap om hur man gör och vart man vänder sig för att få information. Byråkrati, över- gripande strukturella hinder och trösklar gör att unga inte tar steget och startar företag.

Miljöpartiet vill ta tillvara på ungas kreativitet och vi har tagit fram ett förslag med sex punkter för att stärka ungas företagande:

• Inför ett nytt statligt företagslån för unga, med villkor som liknar CSN:s studielån.

• Slopa egenavgifterna under de två första åren för alla nystartade enmansföretag med ägare under 26 år.

• Ge den ideella organisationen Ung Företagsamhet medel att nå ut till fler gymnasieskolor med sin verksamhet.

• Ge en lämplig myndighet i uppdrag att samordna information till ungdomar som vill starta eller nyligen startat eget företag.

• Inför ett permanent stöd till aktörer som hjälper unga att starta företag.

• Utveckla Starta eget-bidraget. Sänk åldersgränsen till 20 år och slopa kravet på att vara arbetslös.

För Miljöpartiet är det uppenbart att potentialen bland de unga måste tas tillvara på ett bättre sätt. Många unga är intresserade av socialt entreprenörskap, och vill ta itu med samhällsutmaningar inom till exempel läkemedel, miljö och kommunikationer. Genom våra sex förslag vill vi hjälpa ungdomar att förverkliga sina drömmar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons