Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålsäkerhetsmyndigheten: Solariernas UVA-strålar bidrar inte till D-vitaminproduktion

Ulf Börgesson anklagar en tjänsteman på Strålsäkerhetsmyndigheten bland annat för att driva en egen agenda i myndighetens namn och ignorera forskning som går emot denna agenda.

Annons

Vår medarbetare Ulf Wester är en av Strålsäkerhetsmyndighetens experter på frågor om UV-strålning. De ståndpunkter han för fram är också myndighetens syn på att sola i solarium.

Den som solar, både i vanlig sol och i solarium, löper en ökad risk att få hudcancer. Ju mer man solar, desto större är risken att få cancer. Därför råder Strålsäkerhetsmyndigheten att man ska skydda sig från stark sol och avråder från att sola solarium, särskilt i unga år.

Det är samma ställningstagande som övriga nordiska strål- och hälsoskydds-myndigheter har, Ställningstagandet är baserat på internationell forskning som International Agency for Research on Cancer, ett organ inom WHO, granskat.

I juli 2009 fattade de ett beslut om att klassificera UV-strålning från solarier som cancerframkallande för människor. Det ställningstagandet är således baserat på kunskap från forskning med vetenskapligt hög kvalitet.

Börgesson menar också att solarier minskar risken för att få D-vitaminbrist. I sin senaste rapport drar Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för ultraviolett strålning slutsatsen att den kunskap som i dagsläget finns om D-vitaminnivåer, inte bör påverka råden om att förebygga hudcancer.

När vi är i solen bildas D-vitamin. Men det räcker med en kort tid i solen för att vi ska få i oss tillräckligt. Det är inte en bra metod att sola solarium för att öka sitt intag av D-vitamin. Solariesolen avger nämligen en högre andel UVA-strålning än den vanliga solen. UVA bidrar inte till D-vitaminproduktionen, men ökar risken för hudcancer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons