Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stroke i onödan

Annons

I ett inlägg med titeln Stroke i onödan i VLT den 27 september aktualiserar strokedrabbade Marianne Israelsson ett mycket viktigt ämne.

I Västmanland drabbas omkring 750 patienter av stroke varje år.

Hos en av fem är förklaringen en förträngning i halspulsådern som beror på åderförkalkning. Hög ålder, rökning, högt blodtryck och även diabetes är viktiga faktorer som bidrar till utvecklandet av åderförkalkning. Andra vanliga orsaker till stroke är hjärtsjukdom och förmaksflimmer.

Många patienter har innan de drabbas av en permanent hjärnskada (stroke) haft en snabbt övergående halvsidig svaghet eller synstörning. Om patienten söker sjukvård för detta, och läkaren uppfattar varningssignalerna rätt, remitteras patienten till ultraljudsundersökning av halskärlen.

En datortomografiundersökning av hjärnan ingår i utredningen men enbart i enstaka fall behöver man komplettera med en magnetkameraundersökning. I de fall där det föreligger en uttalad förträngning som orsak till symtomen utförs en operation utan större dröjsmål. Även om ingen sådan förträngning finns, eller om operation är olämplig, ges läkemedel för att förebygga proppbildning.

Tyvärr söker en del patienter inte alls eftersom symtomen ofta snabbt gått tillbaka och i andra fall uppfattar kanske inte sjukvårdspersonalen varningssignalerna. Det är i denna grupp ?onödiga? stroke inträffar. Genom information till befolkningen och vidareutbildning av berörda vårdgivare kan insjuknandet i stroke således motverkas. De viktigaste förebyggande åtgärderna är ändå att inte röka och att ha ett normalt blodtryck.

Kärlkirurgiska kliniken i Västerås är ledande i Sverige inom stroke- förebyggande kirurgi. Dessutom pågår sedan flera år på kliniken ett aktivt letande med hjälp av ultraljud efter pulsåderförändringar hos patienter med andra kärlförträngningar. Detta arbete att finna patienter med risk att få stroke sker i samarbete med Fysiologkliniken, Medicinklinikerna och Familjeläkarna.

Vi tror på en fortsatt utveckling av vårt koncept i samverkan med berörda verksamheter.

Anders Hellberg

Åke Tenerz

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons