Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sture Jönsson: I verkligheten är EU:s jordbruksstöd ett konsumentstöd

Annons
Mjölkproduktionen minskar oroväckande. Foto: Lars Pehrson/TT

Replik. På ledarplats i VLT den 26 juni kommenterar Joakim Broman förslaget om en ny jordbrukspolitik inom EU. Ledaren har fått rubriken "Nu finns en god chans att prioritera i jordbruksstödet". I verkligheten är EU:s jordbruksstöd ett konsumentstöd.

När Italien, Frankrike och Beneluxländerna bildade Kol-och Stålunionen  i början av 1950-talet beslöt man, med matbristen under andra världskriget i färskt minne, att man skulle prioritera inhemsk livsmedelsproduktion för att inte riskera att på  nytt bli utan mat. I stället för att konsumenterna fick betala hela kostnaden i butiken betalades en del via skattsedeln.

Detta system har gällt allt sedan dess inom EU, och länder som anslutit sig dit har omfattats av systemet. Själva utformningen har ändrats flera gånger under årens lopp men andemeningen från början finns kvar. Skär man nu i stödet minskar bondens bruttoinkomst och då måste andra åtgärder vidtagas för att kunna bibehålla dagens produktionsnivå.

Riksdagen har lagt fast en ny livsmedelsstrategi enligt vilken produktionen i stället borde öka.

Sverige har den lägsta självförsörjningen av livsmedel inom EU och inom landet produceras endast 50 procent av dagens konsumtion. Skulle vi av någon anledning bli avskärmade från import uppstår en allvarlig livsmedelsbrist efter bara några dagar. Att i det läget arbeta för att jordbruket skulle få sänkta inkomster bidrar knappast till att vi får en ökad produktion.

Riksdagen har lagt fast en ny livsmedelsstrategi enligt vilken produktionen i stället borde öka och vill vi ha något jordbruk kvar i skogsbygderna måste det till kraftiga förbättringar i stället för sämre villkor och det brådskar.

Mjölkproduktionen, som är skogsbygdens ryggrad, minskar oroväckande inom dessa områden är spannmålsodling inget alternativ. Det är i grunden bra att jordbruksstödet minskar i omfattning skriver Broman, men vilket alternativ har han att erbjuda i stället. Genom höga produktionsmedelsskatter och stränga miljövillkor är svenskt jordbruk redan i dag hårt pressat och tål inga stora försämringar.

Sture Jönsson

Tärnsjö 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons