Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Subventionen bonära för äldre

Annons

Det finns anledning att stimulera branschen bonära tjänster. Dels därför att det ger sysselsättningseffekter. Men om det skall subventioneras bör det i första hand göras för de äldre där det finns behov som kommunens hemtjänst inte kan - eller kanske inte heller skall - belastas med.

Jag talar medvetet om bonära tjänster i stället för hushållsnära tjänster, eftersom det ordet belastats med att kallas för "pigjobb". De bonära tjänsterna är inte heller begränsade till städtjänster, utan det är frågan om alla tjänster som har anknytning till boendet.

I Finland, där man infört ett hushållsavdrag för köpta tjänster, omfattar det såväl städtjänster som renoverings- och trädgårdstjänster samt omsorgstjänster. Antalet arbetsplatser som detta skatteavdrag skapat

i Finland under 2004 var

11 000 och i år är prognosen

14 000-16 000.

Enligt gjorda undersökningar har svartjobben minskat med en fjärdedel, vilket innebär att samhällets inkomster i form av skatt, arbetsgivaravgifter samt momsen, som också i Finland är hög på tjänster, troligen helt täcker det skattebortfall som avdraget åsamkat.

I Finland är fördelningen av hemservicetjänsterna sådana att 62 procent är till renovering, 24 procent till städning, 7 procent till trädgårdstjänster/snöskottning och 6 procent till omsorgstjänster.

Över 90 procent av de äldre i Sverige vill till över 90 procent bo kvar hemma så länge de kan. Med den kraftiga ökningen av antalet äldre växer behovet av service och att de själva kan få bestämma tjänster de vill ha och detta till ett rimligt pris.

Det system som bland andra HSB-förbundets ordförande Gun-Britt Mårtensson lanserat, och som införts i kommuner som Linköping och Örebro, borde genomföras för de äldre i hela landet. Det går ut på att de som fyllt 75 år får köpa bonära tjänster för

75 kronor i timmen upp till 75 timmar om året. Det kommer säkerligen som

i Finland i stor utsträckning att gå till önskad renovering av bostaden, snöskottning, gräsklippning och dylikt som kan vara betungande när man blir äldre, samtidigt som det ger hemmaboendet ett mervärde.

Det skulle också minska antalet ansökningar om hemtjänst som i dag belastar kommunernas administration. I Linköping har till exempel antalet biståndshandläggare i det närmaste halverats. Dessutom skulle det skapa många nya jobb och det utan någon kostnad för samhället.

Roland Sundgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons