Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveaföreningen ger inte behandling

Annons

Kommentar till debattinlägg den 28 september av Mona-Britt Källbäck, gällande Sveaföreningen.

Sveaföreningen startades som en stödförening för kvinnor med missbruk, men utvecklades till en dagverksamhet finansierad genom platsköp av Individ och familj. Verksamheten gav sysselsättning och stöd till kvinnorna, inte behandling. Som sådan var verksamheten inte skyldig att ha tillstånd.

Enligt beslut både av Individ- och familjenämnden och Proaros ska vi som myndighet använda verksamhet med kvalitet som anger mål och metoder samt medger uppföljning. Därför ställde vi som placerande myndighet, kravet att Sveaföreningen skulle söka tillstånd för behandlingsverksamhet om vi i fortsättningen skulle köpa platser där.

Sveaföreningen har själv valt att inte gå vidare med en ansökan. Ingen kvinna tvingades avsluta sin vistelse där, utan alla har fått fullfölja. Den öppenvård för människor med missbruk som finns i Västerås är öppen för båda könen och tillgänglig utan beslut av socialsekreterare. Råbystallet tar emot både män och kvinnor efter utredning och beslut, men det finns även behandling för bara kvinnor.

Vad det gäller kvalitetssäkring, så är länsstyrelsens tillstånd en del som innebär årlig uppföljning och kontroll av verksamheten. När vi beviljar en individ en behandling följs den enskilda placeringen upp kontinuerligt. Effekterna av behandling på kort sikt är faktiskt uppföljningsbara.

I debattartikeln påstår M-B Källbäck en hel del om vad jag vet och borde veta, allt grundat på en artikel om Sveaföreningen i VLT den 3 september. Mina uttalande i artikeln grundar sig på en telefonintervju på cirka 10 minuter.

Till skillnad från M-B Källbäck måste mina uttalanden grunda sig på fakta, inte på vad jag tror och antar. Alltså väljer jag att inte uttala mig om jag inte är förvissad om faktaunderlaget.

Britta Wallin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons