Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svegfors: Gnällbältet behöver staty

"Mats Svegfors borde sluta med sina utredningar om storregioner och istället se om sitt eget lilla län", skrev Eilif Petersen häromdagen i en debattartikel. Bakgrunden var siffror som visar att vi har få "gästnätter" i länet.

Annons

Jag kan trösta Eilif Petersen med att mitt utredningsarbete - som för övrigt inte var mitt utan regeringens - om bland annat regioner är avslutat. Jag vill inte förstärka schablonbilder av det län som jag bor i sedan över 20 år tillbaka. Men Eilif Peterson är en framstående representant för något som alltför lätt förknippas med Västmanland: den starka koncentrationen på att ha och uttrycka uppfattningar om vad andra gör eller borde göra.

I sin insändare listar Eilif Petersen bra saker som borde göras. Gott så. Men börja då också göra dem! Ty besöksnäringen, liksom alla näringar, är helt och hållet beroende av personer som gör saker. Det gäller framför allt enskilda personer som driver företag i turistnäringen. Men det gäller också politiker och tjänstemän som gör saker för att stödja företag som attraherar besökare.

Nu skall dock inte uteslutas att det i Petersens insändare ligger en riktigt god idé innesluten. Vi har inga riddarstatyer som manifesterar Västerås storhet.

Vi kanske skulle sätta upp en modern och kommunikativ staty vid infarten till staden: en sur och grinig stadsbo som hälsar besökarna med: "Välkommen till Västerås. Här börjar gnällbältet. Här gör dom ingenting. Och gör dom något så gör dom fel."

Jag tror att vi alla för vårt inre öra kan höra dessa ord uttalade på den västmanländska ärans och hjältarnas alldeles egna dialekt.

Mats Svegfors

Landhövding

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons