Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven G Sjöberg: Välkommen satsning på cykeln

Annons

Alltför länge har bil- och oljeindustrin, godtrogna politiker samt människors bekvämlighet fått styra utvecklingen. Det har medfört sämre effektivitet i hela trafiksystemet, samt ökat tidsslaveri eftersom restiden plus den tid man måste arbeta för att äga bil plus tid för nyttig motion vida överstiger den tidsnytta bilen ger i städerna.

Själva bilägandet leder också till missbruk - buss/tågpriser jämförs med bränslekostnaden, som bara är en fjärdedel av totala reskostnaden.

Därför är det mycket välkommet att de rödgröna partierna uttalar att det ska vara möjligt att leva bra i Västerås – utan bil! Det tyder på att man förstått, och tar itu med, att privatbilismen är det svåraste miljöproblemet, det krävs stor ändring av attityder. Först när man begränsar privatbilismen startar miljödebatten på allvar!

Harriet Andersson, grön liberal, håller inte med. Hon menar att ett expansivt Västerås kräver bilar med andra förnybara bränslen. Nu har det i Indien tagits fram en bil som går på komprimerad luft. Men på vilket sätt blir trafiken bättre av att ytterligare en felanvänd bil (en ensam person i ett fyrsitsigt fordon) kommer ut på gatorna? Globalt sett och i alla större städer är det ytan som är det största problemet.

Men visst är det bra att det kommer alternativa bränslen. Utan luft dör vi inom tio minuter.

I USA dog nyligen fem ungdomar av att låta en dieselbil gå på tomgång hela natten i garaget under sovrummet. Det är beklämmande att se hur kampanjen mot rökning hela tiden utvidgas till område efter område medan bilavgaser, lacker, oljor, däckrester och damm, som orsakas av ökad trafik, nonchaleras. Inte ens om 100 personer rökt hela natten i garaget hade ungdomarna i USA dött! Bilavgaser som är osynliga/luktfria är farligare än tobaksrök och de 800 miljoner bilar som finns i världen kommer inte att ersättas i brådrasket.

Mest glädjande för västeråsarna är att det nu, för första gången på de 20 år jag bott här, ånyo finns personer som brinner för att cykeln ska prioriteras. Den är faktiskt en av mänsklighetens största uppfinningar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons