Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Rundgren: En avhandling väl värd att uppmärksammas

Annons

Jag observerade härom dagen att miljöundervisning numera gjort ett stort insteg i skolans värld. För att informera mig litet närmre kontaktade jag bland annat Mälardalens högskola. Där har man tack och lov en institution kallad Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling (HST).

Jag fick bland annat veta att Per Sund, som är verksam vid HST, kommer att lägga fram en doktorsavhandling vid Högskolan i Eskilstuna imorgon. I avhandlingen diskuterar han aspekter på miljöundervisningen med sikte på utveckling av undervisning om en hållbar utveckling.

I förhoppning om att få litet information om innehållet kopplade jag upp mig mot Google och sökte på "Per Sund" och "Skolporten". Skolporten förmedlar ju information som är intressant för skola och högskola. Jag fick den vägen en utförlig presentation av Sunds avhandling. Jag förstår därav att avhandlingen verkligen är värd att uppmärksammas.

Jag tycker därför att Högskolan bör se till att huvudtankarna i avhandlingen blir föremål för offentlig diskussion liksom synpunkter på hur en god miljöundervisning bör utformas, förslagsvis genom någon artikel i VLT. Intresset är säkert stort inte bara bland skolans och högskolans folk utan också inom den offentliga sektorn, inte minst bland våra politiker liksom inom näringslivet. Så bidrar ju till exempel Bombardier i hög grad genom sin verksamhet till en hållbar samhällsutveckling.

Via några av vår kommuns ledande politiker kan en sådan diskussion ge regeringen en signal om behovet att utreda förutsättningarna till en god miljöundervisning med förståelse för vikten av den hållbara utvecklingen. Kanske skulle man kunna tänka sig ett nationellt centrum för miljöundervisningen med bland annat en miljöundervisningens IT-portal för att förmedla goda exempel.

I dagens läge utgör vad jag förstår Mälardalens högskola ett sådant exempel som är värt att spridas bland landets lärosäten. Detta inte minst tack vare Per Sunds insatser som forskare och undervisare (jag har fått veta att han tack vare sin stora kompetens undervisar både lärarutbildare och lärarstudenter).

Jag tror att regeringens initiativ i så fall blir framgångsrikt då jag observerat en positiv inställning till en god utveckling av miljöundervisningen vid de kontakter jag på sistone haft med Högskoleverket och Skolverket.

På Högskolans hemsida www.mdh.se finns information om avhandlingen och disputationen.

Sven Rundgren

före pensionen lärare i samhällskunskap och matematik

vid Carlforsska gymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons