Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Freds: Oroande tveksamhet om förbud mot klustervapen

Om en månad, den 3 december, ska konventionen som förbjuder klustervapen undertecknas i Oslo.

Annons

Sverige tvekar och har ännu inte tagit ställning till om man ska skriva under förbudet. Det är ytterst oroande.

Klustervapen utgör ett stort humanitärt problem dels för att de sprider ut substridsdelar över ett så stort område att det i praktiken är närmast omöjligt att undvika civila offer. Dels efterlämnar de oexploderade substridsdelar som fortsätter att skada och döda civilbefolkningen långt efter det att stridigheterna upphört.

Klustervapen har använts i en mängd krig runt om i världen, exempelvis i Afghanistan, Irak, Libanon och Tjetjenien. 98 procent av de människor som dött av klustervapen beräknas ha varit civila och 40 procent barn.

För att komma tillrätta med problemen med klustervapen arrangerades en internationell regeringskonferens i Oslo i februari förra året. De deltagande staterna, däribland Sverige, enades om att man före utgången av 2008 skulle förbjuda användning, produktion, överföring och lagring av klustervapen, som orsakar oacceptabel skada på civila.

Ett sextiotal stater har redan gjort en officiell deklaration om att man kommer att åka till Oslo och sätta sin signatur på det internationella förbudet mot klustervapen. Bland dessa länder finns Australien, Frankrike, Norge, Storbritannien och Tyskland. Listan fylls på allteftersom konferensen

i Oslo närmar sig. Men ett land saknas alltjämt: Sverige.

Det internationella förbudet mot klustervapen är oerhört välkommet.

Konventionen förbjuder en hel kategori av vapen och garanterar ett omfattande humanitärt stöd till överlevande, röjning av drabbade områden och att klustervapen i lager förstörs.

Förbudet kommer att ha en långtgående och positiv effekt, både för de människor som hittills drabbats av klustervapen och för framtida generationer.

Konventionen mot klustervapen kan bli detta årtiondes viktigaste bidrag till nedrustningshistorien.

Vi ställer oss nu frågan: kommer Sverige vara en del av detta, eller kommer man att ställa sig utanför? Sveriges tvehågsenhet grundar sig i att regeringen velat behålla det svenska klustervapnet, bombkapsel 90, till stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Om även Sverige deklarerade officiellt att man skriver under i Oslo skulle det bevisa att Sverige sätter humanitära värden i främsta rummet istället för försvarspolitiska och militära egenintressen.

Svenska Freds kräver att Sverige åker till Oslo den 3 december och skriver under förbudet mot klustervapen, ratificerar förbudet och snarast inleder en skrotning av det svenska klustervapnet bombkapsel 90.

Anna Ek

ordförande

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons