Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt djurskydd krävs i hela EU

Samtidigt som vi äter mer kött än någonsin möts vi dagligen av nyheter om att svensk mat- och kött- produktion hotas av nedläggning. Det skulle inte gagna någon.

Annons

Allra minst de djur som inte omfattas av den svenska djurskyddslagstiftningen , som är bäst i hela EU. Problemet är vi äter alltmer importerat kött, runt hälften av biffarna vi sätter i oss från andra länder.

Svenskt kött ratas för att det är dyrare som en direkt följd av det svenska regelverket. Bättre märkning och mer konsumentmakt säger någon.

Givetvis kan upplysta konsumenter välja svenskt kött och därmed förändra läget, men det går trögt. Trots svenskens aldrig sinande kokboks- och matintresse verkar medvetenheten om svensk köttproduktions fördelar inte få fäste när priset avgör.

Konsumentmakten räcker inte som räddning för svensk matproduktion så länge konkurrens- villkoren är ojämna.

Den svenska matproduktionen måste få villkor som är jämförbara mellan EU-länderna. Alternativet är inte att försämra för svenska djur. EU måste införa strängare krav.

Eftersom vi befinner oss på en gemensam marknad är det rimligt att reglerna för djurhållning är likvärdiga. Antibiotikaförskrivning, stallarnas storlek, regler kring möjligheten att vara ute med mera är några av de saker vi är stolta över men som leder till en konkurrensnackdel så länge övriga EU släpar efter.

Vi ska vara stolta över djurskyddet i Sverige men måste se verkligheten i vitögat. Att Sverige har EU:s strängaste lagstiftning orsakar högre kostnader för svenskt kött och innebär en besvärlig konkurrensnackdel på den gemensamma europeiska marknaden. Att det svenska jordbruket krymper får konsekvenser på flera sätt – inte minst när jobb och inkomstkällor försvinner på landsbygden.

Därför är frågan om likvärdigt bättre djurskydd en viktig prioritet i Europaparlamentet. Så länge kött från djur som levt med en helt annan etisk standard är avsevärt billigare än det svenska köttet är det svårt att vinna upphandlingar.

Den svenska allmänhetens riktiga och högt ställda krav på svensk djurhållning blir den svenska djurhållningens största nackdel om reglerna inte är likvärdiga. Den striden tänker Centerpartiet ta på både lokalt och i Europaparlamentet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons