Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Regeringen vilseleder om vinster i välfärden

Annons

Svenska folket vill ha valfrihet

Svenskt Näringsliv är kritiskt medan Jan Gustafsson gillar Ilmar Reepalus förslag om vinstbegränsningarFoto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen och Vänsterpartiet vill stoppa möjligheten för välfärdsföretag att gå med vinst. I vår kommer ett lagförslag som rör skolan och äldreomsorgen.  

Detta får allvarliga konsekvenser för företagens möjligheter att verka – och för de hundratusentals medborgare som utnyttjar deras tjänster.

När ledande ministrar uttalar sig verkar det som om de inte själva vet vad som föreslås. Eller, än värre, att de medvetet vilseleder.

Självklart kommer vi inte lägga fram ett förslag som innebär att massor av företag ska lägga ner, hävdade exempelvis civilminister Ardalan Shekarabi (S) i SVT:s Morgonstudion. 

Statsminister Stefan Löfven har beskrivit vinstbegränsningen som om förslaget rör vinsten uttryckt som rörelsemarginal i förhållande till omsättning. I själva verket handlar det om rörelsemarginal i förhållande till bokfört operativt kapital, vilket är något helt annat.

I praktiken innebär förslaget ett vinstförbud för de allra flesta företagen. I realiteten får nio av tio skol- och omsorgsföretag svårt att överleva om det blir verklighet. 

Regeringen påstår också, mot bättre vetande, att vinster leder till sämre kvalitet. Redan i direktiven till utredningen om vinstbegränsning slår regeringen fast: Förekomsten av vinstintresse påverkar incitamentsstrukturen i verksamheten, vilket går ut över kvalitet, likvärdighet, tillgänglighet och arbetsvillkor.

Detta är ett helt grundlöst påstående. Alla seriösa utredningar visar att det inte finns några belägg för att vinst leder till sämre kvalitet. När det gäller ett flertal indikatorer som rör både kvalitet och villkoren för de anställda hamnar privata verksamheter i topp.

Regeringen och Vänsterpartiet påstår också att en stor folklig majoritet vill att vinstjakten i välfärden stoppas (Ardalan Shekarabi och Ali Esbati (V), DN 3/12 2017).

Men när människor tillfrågas vilket som är viktigast – att förbjuda vinstutdelning eller att kunna välja mellan privata och offentliga alternativ i välfärden – så väljer 6 av 10 det senare alternativet. Bara var fjärde tillfrågad prioriterar vinstförbudet, enligt undersökningar från Ipsos.

Det finns ett starkt stöd bland svenska folket för valfrihet i välfärden. Trots det vill regeringen och Vänsterpartiet nu gå vidare med ett förslag som kraftigt skulle begränsa valfriheten. 

Det är sannolikt förklaringen till att man mörkar eller tonar ner effekterna av förslaget. Inför ett stundande valår är det begripligt, men likafullt vilseledande.

Carola Lemne

vd, Svenskt Näringsliv

Kristin Lahed

regionchef, Svenskt Näringsliv

Läs mer:

Ny karta ska lära oss att älska friskolorna

Insändare: Bra om vinster inom skola vård och omsorg begränsas

Debatt: Företagare: Vinster i välfärden berör oss alla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons