Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Valfrihet viktig för de flesta

Annons

Under hösten 2011 tog debatten kring företagande inom vård, skola och omsorg rejäl fart. Många gånger var den både osaklig och byggd på felaktig information, medvetet eller omedvetet. Kraven på förbud, stopplagar och begränsningar kom från flera håll. När diskussionen breddades och vi fick mer information sansade sig de flesta.

Många, för att inte säga de flesta, inser att valfriheten och företagen i dessa branscher är här för att stanna. De flesta ser också att utan bra kvalitet så finns ingen långsiktig möjlighet att driva en verksamhet vidare. Men med bra kvalitet och rätt organisation finns både kunderna och möjligheterna till vinst där.

Matbutiken som inte lever upp till kundernas krav försvinner snart. Det samma gäller bilverkstaden, frisören eller gatuköket. Är inte varan eller tjänsten den rätta, är kvaliteten för låg och priset för högt väljer vi bort och väljer nytt. En viktig självklarhet för de flesta.

Men är det inte ännu viktigare att kunna välja, eller välja bort, den som utbildar våra barn, den som tar hand om oss när vi blir sjuka eller den som ska sköta den omsorg vi behöver när vi är gamla?

Nyligen frågade vi över 1 200 personer i Mälardalen om valfrihet. En mycket stor majoritet, över 80 procent tycker att det är viktigt att kunna välja exempelvis vård eller skola. Vem som driver verksamheten är mindre viktigt. Men valfrihet vill de flesta ha. För många handlar det om möjligheten att kunna välja bort det alternativ som inte är bra.

Det finns både kommunalt och privat drivna verksamheter som inte fungerar bra. Men de flesta gör det. Har vi makten att välja bort krävs det bra kvalitet för att finnas kvar. För den som är långsiktig i sin verksamhet finns därmed bara en väg att gå. Det handlar om att leverera det som vi som kunder, föräldrar eller sjuka vill ha och behöver.

Alternativet att inte ha valmöjligheten tror jag få vill ha. Personligen vill jag kunna välja bort något jag inte tycker fungerar, oavsett om verksamheten drivs att en koncern, det lilla familjeföretaget eller av en kommun. Gör fler de viktiga valen så leder det till bättre kvalitet. Det är vi alla värda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons