Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige förblöder – regeringen sitter still i båten

LO-distriktet efterlyser återigen de borgerliga riksdagsledamöterna i länet.

Annons

Vi har bjudit in till debatt, då skyllde de på att datumet var fel. Vi bjöd in igen och då sa vi att de får välja datum, men tystnaden är total. Varför? Men trots detta måste vi fortsätta debatten, eftersom landet förblöder och regeringen väljer att inte agera.

Parterna på svensk arbetsmarknad har tagit ett viktigt steg för arbetsmarknadspolitiken genom att inrätta ett omställningsstöd för uppsagda genom Trygghetsfonden. Varför nyttjar inte regeringen detta initiativ genom att komplettera med sunda arbetsmarknadspolitiska inslag?

Det är oerhört viktigt med tidiga insatser vid uppsägningar och uppsägningar, att få snabb hjälp att hitta nytt arbete eller nya vägar till möjligheter om behov är att ställa om till nya arbetsmarknaden. Övergången mellan omställningsavtalets insatser och

arbetsförmedlingen bör säkerställas att den fungerar bra. Det är anmärkningsvärt att parterna tar ett stort ansvar för pågående strukturförändringarna medan regeringen väljer att sitta still i båten.

Sedan slutet av förra året har sysselsättningen minskat kraftigt och arbetslösheten skjutit i höjden. Raset för sysselsättningen är dramatiskt. Denna kommer att minska med sammantaget cirka 300 000 personer 2009 och 2010, jämfört med 2008. Den bedöms fortsätta falla med ytterligare 35 000 personer 2011.

Regeringens passivitet är skadlig. Det finns överhängande risker att den höga arbetslösheten leder till varaktig utslagning av arbetskraft. Det kommer att minska omfördelningen av inkomster och öka fattigdomen samtidigt som utbudet av välfärdstjänster minskar

Arbetslöshetsförsäkringen, ska ge ett gott skydd för den inkomstförlust som uppstår vid arbetslöshet. Den ska ge drivkraft till arbete som utgör en grundval till frihet och egen försörjning. Genom effektiva kontrollfunktioner och aktiva arbetsmarknadspolitiska insatser av god kvalité kan också en generös inkomstbortfallsförsäkring som omfattar en bred grupp av löntagare, garanteras. Det senare är inte fallet idag.

Det stora problemet är att Sverige upplever en kris där varslen stått som spön i backen det senaste halvåret och vi har ännu inte sett slutet. LO vill därför se ett kraftfullt stöd från samhällets sida till alla dem som nu ska ställa om från ett jobb till ett annat. Staten måste ta en större del av ansvaret för de arbetslösa.

Vi måste ha en arbetsmarknadspolitik riktad till ungdomar. Arbetsmarknadspolitiken måste ges möjligheter att via riktade arbetsmarknadsutbildningar stärka unga vuxnas möjligheter att få arbete. I dag är det endast mycket få unga vuxna som får ta del av

arbetsmarknadsutbildningar. Men även unga vuxna har stora behov av att komplettera avslutade gymnasieutbildningar med kortare och anpassade utbildningar för att stärka chanserna att få arbete. Problemen med att unga vuxna saknar arbetslivserfarenhet bör lösas genom att erbjuda arbetspraktik till arbetssökande.

All arbetspraktik ska ge dokumenterad kompetens, och för unga vuxna bör det finnas tydliga inslag av utbildning i praktiken. Praktikplatserna för unga vuxna kan kombineras med en handledarpeng till respektive arbetsplats. Det kan främja generationsväxlingen. Arbetsmarknadens parter bör ta ansvar för att skapa praktikplatser av god kvalitet.

För ungdomar mellan 16 och 19 år kan kommunala, och även statliga, sommarjobb ge nödvändig arbetslivserfarenhet och referenser. Praktikplatser liksom sommarjobb ger också kontakter för att kunna söka sig vidare till andra anställningar.

Är de borgerliga riksdagsledamöterna i länet beredda att se över våra förslag?

Mats Engström

ordförande

Per Johansson

ansvarig ombudsman

LO-distriktet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons