Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige har för få poliser

Annons

Nu är sommaren här i sin fulla prakt. De flesta tar ledigt och ägnar sig och semesterfirande, solande och badande. Men det innebär också inbrott - kriminella som utnyttjar det faktum att många lämnar sina hem under sommarmånaderna. Bostadsinbrotten ökar kraftigt på sommaren då polisbemanningen i Sverige minskar med mellan 30 och 50 procent.

Bara i fjol anmäldes över 350 bostads- och lägenhetsinbrott i länet. Att socialdemokraterna bemöter polisbristen med att stänga ner polisstationer är uppseendeväckande. Sedan 2002 har fyra polisstationer lagts ner i Västmanlands län - varav tre i Västerås. Därmed ter sig justitieministerns prat om fler poliser allt mer patetiskt.

Polisstationer runt om i landet ekar på många håll tomma. Vem som ska hjälpa de människor som är kvar på orten om de rånas, hotas eller misshandlas verkar inte justitieministern ha något svar på. Men för de flesta börjar nog retorikgapet mellan politiskt tal och verklighet bli allt mer oroande.

Sverige har för få poliser, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv. För 40 år sedan när svensk polis förstatligades fanns det ungefär 16 000 års-arbetskrafter inom polisen, i dag finns det 15 000. Detta trots att antalet anmälda brott är nära tre gånger fler. Antalet poliser är också för litet med tanke på de stora geografiska avstånden i Sverige.

Folkpartiet vill att det ska finnas 22 000 poliser. Polisen har en central roll i att ge skydd åt medborgarna. Bara genom att göra sig synlig kan polisen motverka och förebygga brottslighet.

Det är i första hand upptäcktsrisken som får brottslingar att avstå från kriminalitet, inte straffet. Tanken om "en polis nära dig" är dock tyvärr begravd av s-regeringen.

Konsekvenserna är att polisen har uppenbara effektivitetsproblem både vad gäller att kunna komma människor till undsättning och att utreda anmälda brott. Regeringen har gjort närpolisreformen till en halvmesyr, eftersom man inte skickar med resurser så att det man lovar kan bli verklighet.

Folkpartiet vill återupprätta närpolisreformen på så sätt att vi får fler lokalt förankrade poliser med ansvar. Polisen behöver också bättre ledning och en renodling av arbetsuppgifterna. Genom att anställa fler civila som kan sköta administrativa uppgifter kan poliserna i större utsträckning ägna sig åt polisiära uppgifter.

Den ökade brottslig-heten gör nya polismetoder nödvändiga, till exempel infiltration och bevisprovokation. Rättsväsendet ska ta hjälp av den moderna tekniken - utökad användning av DNA-analyser och möjlighet till buggning efter domstolsprövning, bör användas i brottsutredningar. Domstolsväsendet, med långa handläggningstider och stora ekonomiska underskott, behöver mer resurser - inte sammanslagningar eller nedläggningar.

Om regeringen inte bara kom med tomma ord hade vi under de senaste tio åren sett en satsning på missbrukarvård, psykiatri och unga på väg in i kriminalitet - områden avgörande för att förebygga brottsligheten. Dessvärre är det dubbelt illa. S-politiken har inneburit besparingar på just de mest utsatta.

Det kommer många vackra ord från Rosenbad. Dessvärre är det få som stämmer överens med verkligheten. Det blir allt mer uppenbart att det krävs en ny regering för att ersätta den ljuva musiken från Rosenbad med praktisk handling.

Johan Pehrson

Kerstin Heinemann

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons