Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige- Israel: FN-föreningen särbehandlar Israel negativt

Israel behandlar generellt sett fångarna väl

Annons

Är bilden av hungerstrejker i israeliska fängelser ensidig och vinklad?

I ett inlägg i VLT 5 maj beskrivs förhållandena för palestinska fångar i israeliska fängelser. Det påstås till och med att de utsätts för tortyr.  Detta uppges vara orsaken till att ett antal palestinska fångar hungerstrejkar sedan 17 april. 

Självklart tar vi, liksom författarna till inlägget, avstånd från tortyr och kränkande behandling av fångar. Men vi anser att artikeln ger en ensidig och vinklad bild av förhållandena.

Först måste slås fast att Israel är en demokrati och rättsstat. Tortyr och kränkande behandling är förbjuden enligt israelisk lag. Israels högsta domstol har till och med förbjudit måttlig fysisk påtryckning. Detta skedde 1999 sedan två palestinska terrorister avlidit efter att de hade arresterats.

När terrorister grips av den israeliska säkerhetstjänsten kan det handla om att pressa fångarna att tala om var tickande bomber finns gömda, eller var en terroristcell planerar att slå till nästa gång. I ivern att rädda livet på oskyldiga civila, har man säkert i enstaka fall gått för långt. Sådant sker inte bara i Israel utan i andra länder som försöker bekämpa terrorism.

Varför finns det då så många palestinska fångar i israeliska fängelser? Bara under de senaste åren har den palestinska terrorn mot israeler resulterat i 700 offer, hundratals skottincidenter, ett femtiotal bilramningar mot civila och 300 knivattacker. Detta förtigs i artikeln.

Det påstås också att Israel håller barn i israeliska fängelser. Detta är sant om man menar barn i åldern 12-17 år. Detta kan givetvis kritiseras, men bakgrunden är att denna ålder är straffmyndig ålder i de palestinska områdena. När barn utnyttjas i terrordåd har Israel därför beslutat att tillämpa den lag som gäller i de palestinska områdena.

Den lokala FN-föreningen följer inte heller uppmaningen från FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att inte negativt särbehandla Israel. Uppmaningen är viktig eftersom av FN:s 192 medlemsstater är demokratierna i minoritet och diktaturerna tillåts sätta agendan.

Enligt palestinsk lag (från 2013) utbetalas 2,7 miljarder/år till personer (eller dess familjer) som utfört terrordåd mot israeler. Denna summa är en tredjedel av det årliga biståndet från omvärlden. Utländska biståndsgivare har börjat kritisera det palestinska terrorstödet.

Palestina är det land som får mest pengar per capita i svenskt bistånd. Det är respektlöst mot svenska skattebetalare att okritiskt stödja president Abbas, som regerar utan mandat sedan åtta år och hans korrumperade regim, som med biståndspengar belönar terrorism mot judar.

Läs också: Läs också: Wallström hängs ut

Gaza styrs av Iranstyrd terroriströrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons