Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige kan mycket bättre

Annons

Gång på gång matas det ut pressmeddelanden, kommentarer och artiklar från den socialdemokratiska regeringen där det framhålls hur bra det går för Sverige. Sannolikt kommer budskapet att vara detsamma i dag när statsminister Göran Persson och finansminister Pär Nuder gästar Västerås för vad socialdemokraterna kallar en samhällsekonomisk konferens.

Frågan är dock hur mycket anledning det finns för de höga socialdemokraterna att skryta. För samtidigt som Sverige är inne i en högkonjunktur är 8,6 procent av svenskarna öppet arbetslösa eller deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Över en miljon människor är beroende av bidrag för att klara sin försörjning. Sverige som land lånar för att konsumera.

Allt detta viftas bort av Persson och Nuder som svartmålning. Som om fakta försvinner för att de skyller ifrån sig.

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson (s) försöker gång på gång intala människor att det blir bättre snart, att ljusningen står precis bakom hörnet. Men fromma förhoppningar från socialdemokratiska ministrar hjälper inte alla de människor som står utanför arbetsmarknaden. Fromma förhoppningar skapar inte bättre villkor för landets alla företag. I slutänden är det handling som krävs.

Jag är övertygad om att Sverige kan så mycket bättre än i dag. För på många sätt är Sverige ett fantastiskt land. Kunniga och driftiga människor bidrar varje dag till att bygga landet inom sina respektive yrken, i familjen eller i föreningar och organisationer. Vi har naturresurser i form av malm, skog och vattenkraft som har skapat välstånd åt tidigare generationer och lagt grunden för vår välfärd.

Sverige har en stor potential men för att kunna ta tillvara den krävs en ny regering. Den tröttkörda socialdemokratiska regeringen har tydligt visat sig oförmögen att skapa de villkor som behövs för att Sverige åter ska kunna klättra i välståndsligan.

Med rätt förutsättningar kan människors skaparkraft, entreprenörskap och framåtanda tas tillvara. Men i stället för att skapa bra villkor för att landets småföretag ska kunna växa och anställa får de i socialdemokraternas Sverige dras med krångliga regler och ofördelaktiga skatter. I stället för att sänka skatten för dem med låga och normala inkomster så hotar både statsminister Persson och finansminister Nuder med höjda skatter.

Hårt arbetande människor ska klås på ytterligare några hundralappar i månaden trots att svenska folket redan betalar världens högsta skatter. Sverige måste åter bli ett land där det lönar sig att arbeta och i första hand ska skatten sänkas för de med låga och normala inkomster. Här finns många kvinnor i offentlig sektor och inom handeln.

När socialdemokraterna i dag samlar sin nuvarande och några av sina tidigare finansministrar finns all anledning att utkräva svar på ett antal viktiga frågor. Hur ska de förbättra företagsklimatet i Sverige så att människor kan få jobb? Hur ska de rusta Sverige för framtiden när de redan nu lånar till konsumtion? Hur mycket kommer de att höja skatten för vanligt hårt arbetande människor?

Det blir alltmer uppenbart att valet 2006 kommer att stå mellan Allians för Sveriges vilja att rusta Sverige för framtidens utmaningar och vänsterkartellens tro att vi kan backa in i framtiden med gårdagens lösningar. Att bryta det långvariga socialdemokratiska maktinnehavet är en stor utmaning. Men en utmaning som jag och centerpartiet kommer att anta tillsammans med vännerna i Allians för Sverige. Vi vill ha ett Sverige som är företagsammare, grönare, tryggare och öppnare och vi gör det för vi vet att Sverige kan mycket bättre.

Maud Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons