Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige skall driva på EU

Annons

Jag fick, visserligen tillsammans med nästan alla andra, fel om utrikesministerposten. Men jag fick rätt om Cecilia Malmström. Folkpartisten i Europaparlamentet hamnade i regering och blev EU-minister.

Vad betyder det för svensk Europapolitik?

Jag talade ett tiotal minuter i telefon med Malmström i lördags, dagen efter att den nya regeringen hade bildats. Hon verkade inte helt och hållet ha vant sig vid rollbytet. När jag vid något tillfälle anmärkte att, ?eftersom du nu är statsråd?, utbrast hon nästan förvånat: ?Ja, det är jag ju!?

Men känslan lär snabbt släppa. Cecilia Malmström verkar helt inställd på att Sverige kommer att driva EU-frågorna med betydligt större energi och koncentration än socialdemokraterna.

-Den förra regeringen tappade ambitionsnivån. Bortsett från försvaret av frihandeln och några andra punktinsatser var det på det hela taget väldigt dåligt. Vi märktes knappt i EU och EU märktes knappt i Sverige.

Jag frågade henne om det kanske berodde på att socialdemokraterna ansåg att Europapolitiken var bortkastad tid. Att väljarna bara slår ifrån sig.

Ja, det var en del av förklaringen. Men bara en del.

-Dels hämmades regeringen av miljöpartiet och vänsterpartiet som båda vill att Sverige ska lämna EU. Och sedan tror jag att luften gick ur partiet när Anna Lindh dog. Hon verkligen brann för Europa.

EU är både hemmaplan och bortaplan i politiken. Arbetsfördelningen mellan Cecilia Malmström och Carl Bildt blir i stora drag att Bildt tar hand om den utrikespolitiska dimensionen medan Malmström ägnar sig åt EU:s institutioner. Hon ska kort och gott vara EU-minister på hemmaplan och i Bryssel.

-Det stora uppdraget blir att förklara EU i Sverige. Och sedan måste vi börja förbereda oss för ordförandeskapet.

Sverige leder EU i sex månader från 1 juli 2009. Cecilia Malmström kan inte i dag säga något om vilka frågor som kommer att prioriteras. Men hon noterar att Europasamarbetet står och väger. Politiskt spretar det just nu betänkligt bland de olika medlemmarna.

-Utvidgningen, som Sverige tidigare drev med den äran, har blivit infekterad. Frågan om konstitutionens framtid kommer upp på dagordningen nästa år när Tyskland blir ordförandeland, men det är lite osäkert vad förbundskansler Merkel egentligen vill. Andra frågor kan ramla ut, till exempel jordbrukssubventionerna. Vi befinner oss i ett formativt skede just nu.

Cecilia Malmström säger att i  detta oklara läge har Sverige en möjlighet att driva på utvecklingen. Hon citerar med gillande Fredrik Reinfeldts löfte i regeringsförklaringen att Sverige ska tillhöra ?kärnan? i EU.

-Jag anser att vi verkligen kan och ska påverka. Det finns starka motkrafter i Europa som måste bekämpas. Motståndet mot utvidgningen är en sådan.

Att medlemsstaterna börjar dra åt olika håll är också något som bekymrar vår nya Europaminister.

Debatten om EU:s framtid tog paus ett år men har dragit i gång igen. Den här gången måste Sverige delta med full kraft.

Mats Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons