Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges säkerhet måste få kosta

Vänsterpartister kritiska mot att IT-system lagts på entreprenad.

Annons

Stig Henriksson (V), riksdagsledamot från Fagersta, är kritisk mot att Transportsstyrelsen lagt ut känsla IT-system på entreprenad.

Den senaste veckan har vi kunnat läsa om avslöjanden angående Transportstyrelsens register. Register med känslig information som har hanterats ovarsamt och riskerat komma i fel händer.

Allt detta i ett projekt vars ändamål var att spara pengar, har resulterat i att känsliga uppgifter rörande rikets säkerhet har hamnat i osäkra händer i andra länder.Register med fullständiga körkortsuppgifter, med personer som har skyddad identitet, men även register över militära fordon kan ha hamnat i osäkra händer. 

Transportstyrelsens generaldirektör har gjort en spions jobb utan att spionerna i fråga behövt lyfta ett finger.Hur långt upp ansvaret för just denna händelse sträcker sig; det återstår att utreda. Kritiken kan inte heller stanna där.

Den stora frågan är huruvida det är lämpligt att privatisera - outsourca - verksamheter viktiga för rikets säkerhet. Men här tiger de nu så upprörda allianspartierna. En mycket talande tystnad. Istället för att framhäva hur positivt det är att vi privatiserar delar av Transportstyrelsens verksamhet så talar de om hur illa Regeringen betett sig, på ren svenska kallas detta härskarteknik.

 Vi kan göra en liknelse med Pirates of the Carribean och Davy Jones inlåsta hjärta. Han har nyckeln till sin kista med sitt hjärta i, liksom Transportstyrelsen har alla behörighetskoder till diverse register. Vi alla som sett filmerna vet att han inte frivilligt ger bort nyckeln till kistan med hans hjärta i till någon annan än sig själv och förklarar det med att nyckeln var för tung att bära på.Vi byter nu ut filmen och karaktären mot Sverige och Regeringen, och istället för "tung" så säger vi "dyr". 

Det vore väl oansvarigt av Regeringen att beordra Transportstyrelsen att ge bort nyckeln till kistan med Sveriges hjärta i till någon annan än sig själv med förklaringen att den var för dyr att bära på?Medborgare bör inte ge sitt förtroende för regeringar som fokuserar på att spara pengar framför att främja rikets säkerhet.

Eller som prioriterar skattesänkningar före säkerhet.Vi såg hur mobilnätet vart överbelastat när terrorattacken på Drottninggatan ägde rum. Vi hörde hur Hesa Fredrik ljöd över hela Stockholm utan att några klara besked om vad som hände gick ut till invånarna. Vi läste hur Transportstyrelsen hanterat register med information rörande rikets säkerhet på ett farligt sätt.

För att nå ett robust samhälle måste vi släppa fokus från privatiseringar och i första hand fokusera på kvaliteten på vår säkerhet framför deadlines och sparprogram. Sveriges säkerhet måste få kosta!

Stig Henriksson (V), riksdagsledamot

Christoffer Hörnhagen (V), ledamot Vänsterpartiets försvarspolitiska nätverk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons