Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverre Haukeland: Västerås är inte Finland

Annons

Tre lokalpolitiker, Evert Jonsson, Tomas Östling och Erik Ödmansson, vill införa en finsk rikspolitisk modell för kommunpolitiken i Västerås. De talar om ”det parlamentariska läget” och ”vilken majoritet som kommer att styra” i Västerås och bortser helt från att i kommunerna råder ingen parlamentarism.

Det finns ingen kommunal regering som skulle kunna avsättas genom en misstroendeomröstning. Tvärtom, kommunstyrelsens sammansättning ska enligt statskunskapen spegla fullmäktiges sammansättning, och därmed gäller samma principer om breda lösningar i svenska kommuner som i den finska rikspolitiska traditionen för regeringsbildningar.

I strid med grundläggande kommunpolitiska principer har de förtroendevalda i Västerås och andra kommuner valt att införa en slags blockpolitik och delat in sig i ”alliansen” och ”de rödgröna”. På så sätt har man börjat tala om en styrande majoritet och en minoritet.

Det är begripligt att de som befinner sig i den politiska mitten ogillar detta, eftersom de lätt känner sig åsidosatta. Men att kopiera den finska regeringstraditionen är både ogörligt och onödigt i Västerås kommun. Det räcker att söka flexibla lösningar inom ramen för den kommunala demokratin så som den är tänkt att fungera i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons