Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT har gjort det igen!

Annons

Sveriges Television har gjort det igen, det vill säga misslyckats med att leva upp till grundläggande krav på opartiskhet och mångsidighet. Nyligen presenterades deltagarna i politik-dokusåpan Toppkandidaterna som SVT kommer att sända under våren, och som kommer att kretsa kring unga politiker.

Man kan tycka att det av sex presenterade kandidater skulle finnas goda möjligheter att få till en bra spridning av åsikter och inriktningar.

Vad gjorde då SVT för att åstadkomma detta? Inte så mycket visade det sig.

Kandidaterna rör sig mellan "utomparlamentarisk vänster", över tidigare distriktsordförande i SSU till den deltagare som presenterades som det "borgerliga alternativet", vilket visade sig vara en socialliberal feminist. Inte en högerliberal eller konservativ så långt ögat kunde nå trots att man nog får anta att båda dessa politiska riktningar utklassar den utomparlamentariska vänstern vad gäller sympatier bland medborgarna.

Historien om en töntig doku-såpa kan väl tyckas försumbar, men den glimt av SVT:s världbild som den påvisar är allvarligare. Det är klarlagt i undersökningar (bland annat från Göteborgs universitet år 2000) att vänsterdominansen bland SVT:s journalister är mycket stor. SVT har således från början en uppförsbacke att vandra vad gäller trovärdigheten i att leva upp till kravet på opartiskhet. Detta har inte blivit lättare sedan man utsett en tidigare socialdemokratisk minister till ordförande i styrelsen.

Opartiskhet är en förutsättning för att SVT ska kunna motivera den licensavgift som alla tv-tittare tvingas betala för att finansiera statstelevisionens verksamhet. Personligen måste jag säga att jag känner mig allt mindre motiverad att betala licensavgift för att finansiera en verksamhet i vars politiska världsbild det inte tycks existera några yngre människor med högerliberala eller konservativa värderingar.

Stefan Lindh (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons