Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta varje tillfälle att missionera

Annons

Sverige behöver fler företagare. Vi har fortfarande en lägre andel företagare än många jämförbara länder och skulle behöva tusentals fler. Många av de stora svenska företagen flyttar tillverkningen utomlands. Allt fler jobb försvinner.

Just nu pågår en livlig debatt om hur många som egentligen är arbetslösa i vårt land och hur framtiden ser ut. Alla är överens om att entreprenörer och nyföretagare är Sveriges framtid. Men för att vi företagare ska kunna axla den rollen, måste vi få de rätta förutsättningarna. Det måste skapas ett gynnsammare klimat för företagare.

Därför måste vi ta varje tillfälle att missionera om företagandets villkor. Bättre villkor för företagande kräver ett fortsatt arbete med både regelförändringar och opinionsbildning.

Häromveckan fick jag en möjlighet utöver det vanliga att påverka. Näringslivsminister Thomas Östros kom på besök till Alfa Sweden AB i Sundbyberg, ett företag som ingår i Grimaldi Industri AB. Jag fick tillfälle att berätta min historia, delge honom mina synpunkter och ge honom en inblick i företagarens vardag.

För att fler ska vilja eller våga starta företag måste förutsättningarna ändras. Småföretagandet ger för liten förtjänst sett till de risker som följer av ovisshet och vågade satsningar. Att ta risker tillhör entreprenörens vardag, men det måste finnas sådant som kompenserar vår dåliga nattsömn.

I början är det alltid svårt att hitta finansiärer för ett projekt. Min första investering var en slipmaskin köpt på avbetalning. Jag var för stolt för att be familjen om pengar.

I takt med att ett företag växer bli riskerna större. Då måste en entreprenör drivas av visioner och en stark tilltro till sin egen förmåga. Dessutom måste man vara lite galen. Det har nog många trott att jag har varit ibland. Min affärsidé har varit att hitta halvbra bolag som går att förädla. De ska vara verksamma inom en smal nisch, men ha potential för att bli världsledande.

Efter vägen har jag lärt mig att ett dåligt bolag är alltid sämre än det ser ut och ett bra bolag är alltid bättre. För att klara upp den situationen krävs det att man tror på sin idé - och kan övertyga sina finansiärer. Då krävs det verkligen att man är visionär.

Tidvis har jag haft väldigt ont om pengar. Det hade jag fortfarande för tio, tolv år sedan. Så är det att vara entreprenör. Därför är det viktigt att det finns starka incitament för egenföretagare som överbrygger de risker man måste ta.

Statliga bidrag och lån för att starta företag är inte en lösning. Entreprenören måste själv få förfoga över sitt kapital. Staten ska inte chansa med skattepengar och använda det som riskkapital.

Men därför behövs det en politik som ger oss finansiellt utrymme att bygga kapital som vi kan satsa i våra företag. Vi behöver en politik där pengarna inte skattas bort och där nyanställningar inte innebär en stor finansiell risk för en företagare.

Salvatore Grimaldi, ordförande för Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons