Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tak behövs för kyrkoavgiften

Annons

Kyrkans ekonomi har kommit i skymundan i senaste tidens tidningsdebatter. Senaste rapporten om kyrkans ekonomi säger att Svenska kyrkan under de senaste fyra åren tappat cirka en miljard i intäkter.

Detta är naturligtvis allvarligt för framtida verksamhet i vår kyrka. Detta ekonomiska bortfall kan inte få fortsätta. Främsta orsaken till de minskade intäkterna lär vara att så många medlemmar lämnar Svenska kyrkan.

Moderaterna menar att en god ekonomisk hushållning med kyrkans medel och egendom är nödvändig. Med den utformning som kyrkoavgiften har, uppfattas den av flertalet som en skatt. För den enskilde kyrkomedlemmen är det viktigt att veta vad han eller hon får för sin kyrkoavgift och vad som förloras vid ett utträde.

Moderaterna vill begränsa det totala uttaget av skatter och avgifter. Detta gäller även avgiften inom Svenska kyrkan på samt-liga nivåer. Moderaterna vill se ett tak för kyrko-avgiften.

Med minskad kyrklig organisation kan besparingar göras inom administrationen och antalet förtroendevalda kan minskas. Ett första steg kan tas inom Kyrkomötet som med färre ledamöter kan öka effektiviteten och spara pengar.

Kyrkoavgiften skall i första hand nyttjas för den dagliga kyrkliga verksamheten bland människorna, inte för kostnadskrävande administration.

Hans G Erikson

ledamot (m) Kyrkomötet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons