Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk på livet under vattenytan

Annons

Jag har arbetat ideellt med fria vandringsvägar för fisk i Svartån sedan i början av 1980-talet. Då fanns det inga direkt hotade arter som det finns numera. Asp, ål, flodnejonöga är rödlistade arter på grund av dåliga lekmiljöer samt för ål även uppväxtmiljö.

Gös och nors är andra för Mälaren viktiga arter som varje vår stångar sig blodiga för att passera Turbinbron.

Vidare har det funnits utmärkt information om fiskpassagen på stadens hemsida som Anna Hård af Segerstad borde ha koll på.

Innan kraftverket byggdes hades fisken fri passage upp till Skultuna och lekmöjligheterna var goda. Fisken var då, som nu, en viktig ekonomisk faktor och för hushållen viktiga tillskott som utmärkt föda.

Vidare har det funnits utmärkt information om fiskpassagen på stadens hemsida som Anna Hård af Segerstad borde ha koll på (Debattartikel i VLT den 10 juli).

Jag har också varit på utmärkta öppna informationsmöten med staden, Mälarenergi med flera som har gett möjligheter till synpunkter och frågor. Har Anna Hård af Segerstad missat det också? Det är väl ändå ingen fråga för folkomröstning enligt mitt förmenade.

Vattenspegeln, om den nu är viktigare för Moderaterna än miljöaspekten för fisken, kommer inte att försvinna.

Jag skulle vilja be Anna Hård af Segerstad att kolla på ritningarna för passagen både vid Turbinhuset och Falkenbergska kvarnen för att sedan få ett svar på min debattartikel.

Till sist vill rekommendera studiebesök i Uppsala och Norrköping. Passagerna där har blivit en turistattraktion och lyft dessa städer som inte bara tänker på miljön ovanför vattenytan utan även på livet under vattenytan.

Per Arne Blomberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons