Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk på våra medmänniskor

Migrationsverket bedömer att det råder svåra motsättningar i stora delar av Bagdad. Men för att en asylsökande därifrån ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige kräver utlänningslagen att den asylsökande har individuella skäl.

Annons

Den asylsökande måste alltså åberopa skäl som visar att man känner en välgrundad fruktan att drabbas av de svåra motsättningar som råder. Det allmänna läget är alltså inte tillräckligt för att uppehållstillstånd ska beviljas till alla asylsökande från Bagdad.

Läser inte Migrationsverkets handläggare tidningar, följer nyhetssändningar och vet att Sverige skrivit på FN:s flyktingkonvention, den så kallade Genèvekonventionen? I den står att läsa, att med flykting avses i denna lag en utlänning som befinner sig utanför det land som utlänningen är medborgare i, därför att han eller hon känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp, och inte kan, eller på grund av sin fruktan inte vill, begagna sig av detta lands skydd. Lite längre fram står också "inte kan, eller på grund av fruktan inte vill, återvända dit."

Sverige är ett av cirka 130 länder som skrivit under detta dokument och har därmed lovat att vi ska ge en fristad åt de personer som har sådana skäl som beskrivs i konventionen. Det svenska utrikesdepartementet tycker att säkerhetsläget är "mycket allvarligt" och svenskar uppmanas lämna landet. Migrationsverkets tjänstemän åkte till Jordanien istället för till Bagdad för att staden bedömdes alldeles för farlig.

Tänk om och följ med vad som händer runt oss i världen och tänk på våra medmänniskor.

Sven Svensson

kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons