Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar i huvudet på en före detta landshövding

Annons

Så har den nya regeringen lagt sin budget. Inga överraskningar - man levererar nu i ett första steg vad som utlovats i det gemensamma valprogrammet. Sänkta skatter och minskade arbetsgivaravgifter. Dyrare a-kassa och trafikförsäkring.

Nedläggningar av statliga myndigheter visar på handlingskraft och kan säkert ses som en inledning på fortsatt bantning av den statliga sektorn. Och framför allt en ny politik för arbete åt flera. Så långt inget nytt eller konstigt utifrån vad som sagts i valrörelsen. Undantag finns förstås - uppenbart konstigt är ju att regeringen slopar det fria inträdet på statliga museer. Kulturmord för att spara en spottstyver.

Men bakom det stora systemskiftet för att skapa nya jobb ligger en argumentering som konstigt nog inte synats i debatten. Det är lätt att instämma i huvudtanken, att nya jobb skapas om det blir lättare och billigare att anställa. Den and-ra tanken är mindre glasklar. Regeringen menar att om ersättningsåerna sänks för dem som står utanör arbetsmarknaden så ökar deras "villighet" att ta de jobb som finns. Denna tanke är än så länge obevisad, men låt gå även för den. Men varmed skola vi betala, och framför allt, vem skall betala?

Låt oss anta att regeringens politik blir en formidabel succé. Att sänkta ersättningar till arbetslösa och sjukfrånvarande skulle minska den öppna arbetslösheten med 100 000 personer utöver regeringens egen prognos. Då skulle "bara" 160 000 personer vara öppet arbetslösa vid nästa årsskifte. Dessa 160 000 medmänniskor, deras familjer inklusive barn skulle få en väsentligt försämrad ekonomi.

Är det en bra politik att 160 000, de flesta med redan dålig ekonomi, skall vara de som betalar för att 100 000 av deras olyckssystrar och bröder skall få jobb? Fanns det inga andra som kunde betala? Nej visst ja, de behöver ju sänkt förmögenhetsskatt och subventionerad städning för att överleva.

Jan Rydh

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons