Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tapio Kanerva: Hedersbrott eller skambrott?

Inget hedersamt i att mörda

Annons

Mikael Viehe spelade vid Stödorganisationen Tänk om! som på onsdagen arrangerade en manifestation mot hedersvåld till minne av den knivmördade 19-åringen i Landskrona.

Hur kommer det sig att det 2017, i vårt utvecklade samhälle finns brott som kallas "hedersrelaterade" till och med "hedersmord". Dessa namn får ett brott att - nästan - låta befogat. Det finns inget hedersamt i att mörda en annan människa.

Är det inte så att skammen som dessa mördare känner är så stark att de inte står ut med den utan väljer att släcka den eller de personers liv som de uppfattar är orsaken till skamkänslan. Som vuxen människa vid normal mental hälsa är det var och ens ansvar och skyldighet att hantera sina känslor. För våra känslor finns i var och en av oss, de "goda/bra" känslorna vi önskar ha såväl som de "onda/dåliga".

Jag önskar att vi förändrar sättet vi ser på och hur vi talar om dessa brott och kallar det för vad det är, nämligen skambrott/skammord.... Allt annat är skamligt (inte hedersamt).Tapio Kanerva

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons