Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TCO: ­Amerikanisera inte arbetsmarknaden

Annons

I Västerås har vi på senaste tiden sett exempel på amerikanisering av arbetsmarknaden. Ungdomar blir "behovsanställda" trots att lagen om anställningsskydd inte har någon sådan anställningsform. Semesterersättningen bakas in i lönen och betalas ut månadsvis trots att semesterlagen inte tillåter det vid anställningar som varar längre än tre månader. Företag vägrar att teckna kollektivavtal och betalar 8000 kronor per månad i lön före skatt till ungdomar som arbetar heltid och pressar dem att arbeta övertid utan lön. Till alla ungdomar som råkar ut för sådant vill vi säga:

Gå med i facket. Ställ krav tillsammans på att företagen följer lagar och avtal. Ta reda på era rättigheter till exempel via internet - kunskap är makt.

Den vanlige amerikanen arbetar i dag mer är någonsin, i medeltal 50 timmar i veckan under 50 veckor per år. Det är 350 arbetstimmar mer per år än européer, och 70 timmar mer än japaner som tidigare varit ledande ifråga om lönearbetstid. 25 procent av amerikanerna tar inte ut någon semester alls. Det finns heller ingen semesterlag i USA, även om de flesta löntagare har möjlighet att ta ledigt två veckor per år. Ibland ledigt med lön, det beror på individuella avtal som i sin tur hänger samman med den enskildes marknadsvärde. I USA är fackföreningarna små och svaga. Arbetsgivarna har makten.

I Europa finns ett arbetstidsdirektiv som innebär att man inte får arbeta mer än 48 timmar per vecka i genomsnitt inklusive övertid. Det finns också flera veckors betald semester i de europeiska länderna. Det beror inte på att företagen är mer generösa eller bryr sig mindre om vinsten än i USA.

I Europa har vi en tradition av att anställda samarbetar i stora starka fackföreningar som kämpar för anställningsskydd, lönehöjningar, längre semester, bättre pensioner och försäkringar. Det är de anställda som tillsammans bildar fackföreningar och tecknar kollektivavtal som är gemensamma regler på arbetsplatsen, eller kämpar för lagar med grundläggande rättigheter för alla anställda. I USA är det upp till varje individ att förhandla om sina egna anställningsvillkor och därför har många en lön under existensminimum utan betald semester.

Solidaritet handlar om att ställa upp för varandra och sluta sig samman, en för alla, alla för en. Det är för att vi har gjort det under de senaste hundra åren i Europa som alla anställda har rätt till betald semester. De som har de mest stressiga och lågavlönade jobben är kanske de som bäst behöver semester och har minst chans att få det i individuella avtal med företagen.

Birgitta Bjurstig

ST

Gunilla Granberg

HTF

Irene Larsson

SKTF

Krista Loiske

Sif

Ann-Christin Mesch, Lärarförbundet

TCO-rådet i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons