Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teljebäck (S) och Lithammer (V): Barnens år blev besparingarnas år

För majoriteten i Västerås går skattesänkningar före barnen. Kommunalskatten i Västerås har sedan valet 2006 sänkts med 65 miljoner kronor.

Annons

Enligt Moderaterna en symbolisk skattesänkning som de lovat sina väljare men nu är det barnen som får betala.

2009 utsågs av alliansen i Västerås till barnens år, vilket innebär att Västerås stad har ett särskilt ansvar för att ta hänsyn till barnets bästa i alla sina verksamheter och i alla beslut.

Med facit i hand så blev inte barnen prioriterade 2009. Pengarna räckte bara för vissa barn, barn som har föräldrar som arbetar. Alliansen skrev i en artikel i VLT den 15 september 2009 att man gör dessa besparingar för att kunna behålla barngruppernas storlek. Detta innebär i klartext att man tvingar bort barn till arbetslösa och föräldralediga för att kunna satsa på de barn som enligt alliansen har en större rätt att vistas i förskolan.

Det är en stor orättvisa. Några barn får betala för att andra ska få det bra. Klassisk borgerlig politik som på sikt skapar klyftor mellan barnen. Barn till arbetslösa och föräldralediga får nu endast vistas i förskolan 15–20 timmar. Vi socialdemokrater och vänsterpartister anser att förskolan är till för barnen och alla barn ska få vara på förskolan minst fem timmar per dag oavsett om deras föräldrar arbetar eller inte.

De nöjer sig inte heller med det, nej besparingarna på barnen fortsatte hela hösten 2009. Barn till föräldralediga får över huvud taget inte längre vara på fritis och barn till arbetslösa får vara på fritids en timme och tolv minuter per dag. Fritis är en pedagogisk verksamhet som i många skolor är en integrerad del av skoldagen. Det är också barnens plats för lek och umgänge med kompisar efter skolan. Nu straffar alliansen de barn som har en förälder som drabbats av arbetslöshet.

I november klubbade alliansen igenom förändringen att alla ska betala avgift till förskolan och fritids. Tidigare var de som hade låga inkomster avgiftsbefriade. Vi socialdemokrater och vänsterpartister vill i stället göra tvärtom. Först vid en inkomst över 18 000 ska man börja betala avgift till förskolan. På sikt vill vi ha en avgiftsfri förskola för alla!

En ensamstående mamma som arbetar deltid och har en månadsinkomst på 16 000 kronor får nu betala 2 400 kronor extra om året.

Alliansen glömmer att berätta för västeråsarna att de sänkt skatten med 65 miljoner kronor. När det är goda tider måste man spara för sämre tider. Alliansen har i stället valt att sänka skatten för dem som tjänar mest och nu får barnen betala.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons