Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Det är inget handikapp att ha insikt i sakfrågan

Annons

Gun Rautio och Sven Larsson anser att jag i en tidigare kort debattartikel desinformerat om skatten, när jag med ett par exempel sökte belysa att vi pensionärer som grupp klarat oss ganska helskinnade ur dagens kris och inte som våra barn och barnbarn riskerar att förlora jobb och/eller egna företag, som kanske representerar en livsgärning.

Synen på lönen varierar. Arbetsgivaren räknar bruttolönekostnaden. Arbetstagaren räknar nettolönen. En yngre man som jag nyligen samtalade med ansåg som de flesta att lönen var för låg. Timersättningen för arbetet utgjorde enligt honom skillnaden mellan utbetalad lön och tidigare arbetslöshetsersättning.

Ingen tycker det är bra att pensionerna minskat. Pensionsfondernas värde och avkastning har plötsligt sjunkit med aktiernas värde och minskat utdelningarnas storlek.

När vi köper en skjorta för 100 kronor är vårt pris 100 kronor och inte de 80 kronor som butiken får. I priset ingår även 20 kronor i moms som butiken ger till Skatteverket. När vi som löntagare får 18 000 kronor i månadslön måste arbetsgivaren därutöver betala 2 797 kronor för arbetsinsatsen.

Dessa går till Skatteverket. Tillhopa utgör de 20 797 kronorna en lönekostnad för arbetsgivaren oavsett vad den kallas. Analysen är matematisk och inte en värdering av moms och arbetsgivaravgifter. De senare är som skatten kollektiv riskspridningspremie för specificerade ändamål.

Varför angrips detta synsätt i sak? Även desinformatören får en känga. Han är en snart 85-årig gubbe som växt upp som brukspojke och senare haft tjänster som personalchef i två storföretag samt varit direktör i ett stort arbetsgivareförbund. Detta har ökat insikten i sakfrågan och är inget handikapp.

Nu är det kris för de flesta. En kris som gör tillräckligt ont utan att blossa upp motsättningar mellan generationer, som gemensamt måste arbeta för framtida tillväxt och överlevnad. Pensionssystemet innebär att den arbetande befolkningen skall betala pensionerna i ett system för vilket konstruktörerna inte lyckats förutse dagens förändrade verklighet.

Detta är inte onaturligt då framtiden inte alltid blir vad den har varit!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons