Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Fler måste våga nyktert liv

Annons

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) initierar den 22 oktober i en debattartikel "Samling mot missbruk", som tyvärr kan utlösa en större kris för framtiden än den ekonomiska kris vi nu upplever.

Missbruk är av ondo, men det är faktiskt bruket som vållar det onda. Den starke tar sitt första glas och förblir herre över sin konsumtion. Den svages första glas inleder slaveri under bruket. Att avglorifiera alkoholbruket är därför en solidaritetsfråga för en ljusare framtid.

Tidningen Metro hade den 21 oktober en tankvärd insändare "Ungdomar sprudlar av glädje inför en fylla" med slutorden: "Inte borde 14-15-åringar tycka att det bästa i livet är att supa sig full. Då har samhället misslyckats".

Risken för framtida missbruk ökar med sjunkande ålder vid första glaset enligt en stor amerikansk undersökning. Av dem som börjar dricka vid 15 års ålder drabbas 40 procent och vid 20 års ålder var tionde. Ingen vet vilka som trillar dit. Infogar vi resultat från undersökningar om svenska ungdomars alkoholvanor kommer i framtiden varannan mot i dag var femte sjukhussäng att beläggas med alkoholbrukets offer, utöver allt mänskligt lidande för missbrukare och deras närstående.

Kroppens reningsverk startar nämligen omgående förbränning av alkohol och andra droger. Detta signalerar att alkohol är ett gift för kroppen och att nykterhet i konsekvens därmed är ett naturligt tillstånd. Detta är svårt att ta till sig då hälften av alla vuxna inte har de problem med spriten, som idag drabbar var tionde. Var tionde vuxen är helnykterist. Hälften av de återstående 30 procenten löper risk att trilla dit och den andra hälften dricker så litet att de utan svårighet kunde sätta alkolås på strupen.

För en rikare framtid och bättre välfärd är det viktigt att fler vågar välja ett nyktert liv och att färre langar sprit till unga. Vägvalet kan vara glatt och riskfyllt, men även glatt och slipprigt. Risken för missbruk drabbar ju endast dem som tagit sitt första glas. Fresta därför inte någon att trilla dit. För att man tror sig kunna dricka och stå pall bör man inte bringa andra på fall.

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons