Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Fler offentliga toaletter behövs

Annons

Under rubriken "Nöden har en lag" behandlade VLT

urineringsfrågan i en artikel den 7 augusti. Här hade fler intervjuats kring problemen vid buskskvättning, där man främst fokuserade dem i samband med berusning.

Det är vanligt, men det finns även svårbotade medicinska orsaker till snabbt uppkommande trängningar. Om en muskel i bäckenbotten ej fungerar som reglage kan det innebära att blåsan aldrig töms, utan endast tappar av mindre mängder urin vid varje tillfälle. Liknande problem kan uppstå vid förstorad prostata. Det finns därför stort behov av toaletter för både kvinnor och män. Sådana har under åren snarare minskat än ökat i antal.

I samband med prissättning av offentlig urinering kommer jag att tänka på historien om den finlandssvenske mannen som i Stockholm kände trängningar.

Han såg en större kioskliknande byggnad på vilken kan kunde läsa: "Pizza 32 kronor" och utbrast: "Det var förbannat dyrt, så jag går nog istället bakom en buske i parken." Om det nu gällt den inträdeskostnad som han utgick ifrån var det ändå 25 gånger billigare än att bötfällas till 800 kronor för urinering på allmän plats.

Vi bör med tanke på svårigheterna att hålla det man inte har i händerna verka för ökat antal så kallade

bekvämlighetsinrättningar i folktäta områden och större shoppingcentra samt vid rast- och badplatser. Risken gör eljest hissar och telefonkiosker till mindre lyckade nödlösningar.

Det är inte bara på Nobelfesten man behöver en sällskapsblåsa.

THORE GÅRMARK

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons