Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Kreativitet och produktivitet är välfärdens föräldrar

Annons

Välfärd skapas och underhålls genom att göra mer enklare och bättre. Att skapa, utveckla och producera användbara idéer och produkter kräver både kreativitet och produktivitet.

Produktivitet är måttet på hur mycket mer man tillför verksamheten utöver sina löne- och lönebikostnader.

Företagandets mål är lönsamhet och stabil utveckling, där medarbetarnas kompetens är ett medel som både måste uppnås och underhållas. Rullande kompetensutveckling är viktig!

Yrkeskompetens inhämtas under en variabel lärotid, då arbetsgivaren ofta investerar (betalar mer i lön än den anställde tillför). Den anställde uppnår mer eller mindre universell kompetens som ofta ökar det egna värdet på arbetsmarknaden.

Lärotidens längd varierar med arbetsuppgift, anlag och tidigare erfarenhet.

Inlärningen sker ofta på arbetsplatsen. Kostnaderna är lägre produktivitet samt ofta fler kassationer med förlust av både material och värdet av tidigare operationer. Man deltar i produktionen men är ändå tärande, så länge man kostar mer än man producerar. Därefter börjar man amortera av sina inlärningskostnader för att så småningom bli närande.

Dessa fakta förklarar även varför lärlingslöner är lägre, även då utbildningen sker i produktionen med produktiva arbetsuppgifter. När lärlingen lämnar den tärande fasen och börjar kunna bli produktiv övergår verksamheten till en ny tärande fas inom ett nytt område, då lärlingsutbildning innebär större mångfald i yrkeskunnande. Man är inte produktiv bara därför att produkten kan bli användbar.

Innan jag 1949 började som ämneslärare i Aseas industriskola hade jag före tre ingenjörsjobb praktiserat ett år med en lön av 25 öre per timme som medhjälpare till en reparatör. Med normalt produktionsarbete skulle den avtals-enliga lönen ha varit 45 öre, men erbjudit både smalare yrkeserfarenhet och mindre social närkontakt.

Som mångårigt ansvarig för utbildningsfrågor inom verkstadsindustrin befästes synen på den praktiska utbildningens värde. Den är så viktig att man bör se den lägre inlärningslönen som en investering i framtiden - jämförbar med annan utbildning med eller utan lön.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons